Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

octombrie 31, 2012

Anemia – Tratamentul si riscurile anemiei

Publicat pe 31 oct. 2012 at 6:38pm
Anemia – Definitia anemiei consta in deficienta calitativa sau cantitativa a hemoglobinei, molecula ce se gaseste in globulele rosii din sange.

Datorita faptului ca hemoglobina transporta oxigenul de la plamani la tesuturi, anemia conduce la hipoxie (lipsa de oxigen) in organe.

Diagnosticul de anemie se pune in cazul in care valorile eritrocitelor scad sub 4,2 milioane pe 1mmc la barbati si 3.7 milioane pe 1mmc la femei; iar valorile hemoglobinei scad sub 13 g/100 ml la barbati si 11 g/100ml la femei.

Exista mai multe tipuri de anemii precum anemiile datorate hemoragiilor, anemiile datorate lipsei de fier,…

Sistemul nervos – definitii

Publicat pe 31 oct. 2012 at 6:18pm

Creierul mic

Situat în interiorul cutiei craniene, sub creierul mare şi în spatele trunchiului cerebral, este format din două emisfere unite printr-o structură centrală, numită vermis. Răspunde de coordonarea activităţii musculare şi este indispensabil în menţinerea echilibrului şi în mişcări.

Trunchiul cerebral

Formează un fel de tijă groasă, aflată între creierul mare şi măduva spinării, în faţa creierului mic. Materia cenuşie pe care o conţine este fragmentată în nuclee, din care pornesc cei doisprezece nervi cranieni.

Materia albă

Tesut alcătuit din prelungirile neuronilorformează lungi fascicule senzitive şi motorii.

Măduva spinării

Este un cordon de aproximativ 45 cm lungime, situat în canalul rahidian (format prin unirea…

Sindromul premenstrual

Publicat pe 31 oct. 2012 at 5:18pm

Sindromul premenstrual – Majoritatea femeilor trec prin anumite schimbari fizice si psihologice cu aproximativ o saptamana inaintea unui ciclu (menstra). Simptomele acestor schimbari sunt sanii durerosi, durerile de cap precum si tendinta de a lacrima usor. Insa, la unele femei, aceste simptome sunt suficient de neplacute pentru ca le perturba viata cotidiana.

Sindromul premenstrual – forma severa

Cea mai severa forma de SPM (sindrom premenstrual) cunoscuta si sub denumirea de dezordine premenstruala disforica poate avea un efect atat de pronuntat incat medicul trebuie sa prescrie antidepresive.

Totodata, in cazuri severe, medicul poate prescrie un tratament medicamentos, administrabil pe cale orala. Nu ezitati sa consultati medicul, in cazul in care starile trec de limita…