Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Aparatul digestiv




Ce este bila (fierea) si cum sa evitati o viitoare operatie

Adaugat pe 15 mart. 2013 at 7:00am

Bila, cunoscuta si sub numele de fiere, este o substanta secretata de ficat care este depozitata in vezica biliara. Fiziologic vorbind, este secretata de catre celulele hepatocite si de catre cele ductale, iar cantitatea zilnica secretata variaza intre 250 si 1100 de mililitri pe zi.

Este necesara digestia lipidelor si pentru excretia colesterolului si a bilirubinei, insa nu este secretata continuu, ci doar in perioadele dintre mese, asa numitele perioade interdigestive, insa doar dupa ce chimul a declansat secretia de colecistokinina.

Din ce este compusa bila?

Bila este compusa din acizi biliari, din care rezulta sarurile biliare, din bilirubina si biliverdina, din lecitina, colesterol si electroliti.

Bila are o culoare galben-verzuie, are un…

Faringele

Adaugat pe 04 ian. 2013 at 5:27am

Partea superioară a faringelui serveşte respiraţiei, în timp de partea mediană şi inferioară joacă un rol important atât în respiraţie, cât şi în procesul digestiv. Peretele faringian este format din mucoasă şi un strat de muşchi. Acesta formează muşchiul constrictor faringian, care se împarte într-un segment superior, unul mijlociu şi unul inferior.

Contracţia sa determină îngustarea faringelui. în timp ce înghiţim, bucăţile bolului alimentar alunecă spre partea din spate a cavităţii bucale. Practic, prin ridicarea vârfului limbii spre vălul palatin, mâncarea este împinsă către faringe.

Această fază decurge voit şi poate fi întreruptă. Următoarea fază se realizează involuntar şi este comandată de centrul care…

Sistemul digestiv

Adaugat pe 18 dec. 2012 at 7:43am

Sarcina digestiei este de a descompune chimic substantele nutritive, precum lipidele, carbohidratii, vitaminele si proteinele, astfel incat capilarele intestinale sa le poata resorbi. Acest proces se deruleaza in diferitele segmente ale sistemului digestiv, cu ajutorul unei multi-tudini de enzime secretate de glandele digestive. Nutrientii sunt maruntiti si descompusi pentru a fi resorbiti prin mucoasa canalului gastrointestinal.

Prin arderea substantelor nutritive se genereaza energie, care este utilizata in procesele metabolice §i in functiile vitale legate de acestea. Prin schimb, energia este depozitata sub forma de substante organice si transformata in activitate mecanica (contractia muschilor) sau chimica (echilibrarea spatiilor intra si extracelulare).

Necesarul de energie al unui organism uman depinde de o multiudine…

Vezica biliara (colecist) – alcatuire si afectiuni

Adaugat pe 10 oct. 2012 at 3:05pm
Vezica biliara este un organ in forma de para, cu localizare pe fata viscerala a ficatului, in santul sagital drept.

Vezica biliara (colecistul) are rol de depozitare a bilei, in perioadele interdigestive; astfel colectand a secretia externa hepatica.

DIMENSIUNI VEZICA BILIARA

Lungime: 8-10 cm Latime: 4 cm Volum: aproximativ 40-50 cm³

ALCATUIREA VEZICII BILIARE

Colul vezicii biliare. Proprietati: • dilatatie conica care continua cu canalul cistic • intre colul vezicii biliare si corpul vezicii biliare exista o curbura putin adanca, marcata de un sant • inspre canalul cistic se prezinta o zona stramta • in curbura formata de colul vezicii urinare si corpul vezicii urinare, se gaseste ganglionul limfatic Mascagni

Corpul vezicii biliare. Proprietati: • este in directie spre hil (acel loc de unde intra si ies…

Ulcerul gastric (boala a stomacului)

Adaugat pe 03 sept. 2012 at 3:24pm
Ulcerul gastric

Denumit si ulcer peptic (localizat la nivelul stomacului), ulcerul gastric este o boala digestiva cronica, caracterizata prin aparitia unor leziuni la nivelul mucoasei gastrice. Aceste leziuni apar atunci cand secretiile gastrice (care contin acid clorhidric si enzima numita pepsina) irita si lezeaza mucoasa stomacului.

FACTORI DE RISC

Controlabili – folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene (ex. aspirina) – fumatul – abuzul de alcool

Necontrolabili – infectia cu Helicobacter pylori, care este cea mai frecventa cauza de ulcer – stresul fizic dat de o boala severa sau traumatism – secretii excesive de acid gastric – ulcer in antecedentele familiare

SIMPTOME Ulcer Gastric

– dureri, sub forma…

Sindromul Zollinger Ellison – simptome si tratament

Adaugat pe 24 aug. 2012 at 3:18pm
Sindromul Zollinger Ellison

Este o afectiune complexa, caracterizata de prezenta uneia sau a mai multor tumori la nivelul pancreasului, partii superioare a intestinului subtire (duoden) sau a ganglionilor limfatici adiacenti la pancreas.

Sindromul Zollinger Ellison este determinat de o tumora cu celule non-beta insulare pancreatice, secretoare de gastrina. In cazuri normale, gastrina stimuleaza secretia unei cantitati suficiente de suc gastric. Astfel, cantitatea de suc gastric creste anormal.

SIMPTOME

Sindromul Zollinger Ellison provoaca simptome similare cu cele ale unui…


Mai multe

Arhiva

martie, 2024
lun mar mie joi vin sâm Dum
« nov.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031