Anemia – Tratamentul si riscurile anemieiUn comentariu

Publicat in:
Etichete: anemia, boli ale sangelui, hemoglobina, talasemia, vitamina

Anemia

Anemia

Anemia – Definitia anemiei consta in deficienta calitativa sau cantitativa a hemoglobinei, molecula ce se gaseste in globulele rosii din sange.

Datorita faptului ca hemoglobina transporta oxigenul de la plamani la tesuturi, anemia conduce la hipoxie (lipsa de oxigen) in organe.

Diagnosticul de anemie se pune in cazul in care valorile eritrocitelor scad sub 4,2 milioane pe 1mmc la barbati si 3.7 milioane pe 1mmc la femei; iar valorile hemoglobinei scad sub 13 g/100 ml la barbati si 11 g/100ml la femei.

Exista mai multe tipuri de anemii precum anemiile datorate hemoragiilor, anemiile datorate lipsei de fier, anemiile datorate lipsei de vitamina B12, anemiile datorate nutritiei inadecvate, anemiile din bolile renale, anemiile datorate consumului excesiv de alcool, anemia cu celule in forma de secera sau siclemia, talasemia, anemiile datorate unor medicamente, anemia aplastica, anemia hemolitica.

FACTORI DE RISC

Deficientele nutritionale. Toate persoanele prezinta un risc crescut de anemie atunci cand dieta lor este deficitara in fier si vitamine, in special acid folic (vitamina B9).

Afectiunile intestinale. Afectiuni precum boala lui Crohn, boala celiaca sau alte boli ce impiedica absorbtia nutrientilor la nivelul intestinului subtire, reprezinta un factor de risc pentru anemie.

Menstruatia. In general, femeile prezinta un risc mai mare decat barbatii de aparitie a anemiei, datorita faptului ca pierd lunar sange (si fier) prin menstruatie.

Sarcina. Femeile insarcinate sunt mai predispuse la aparitia anemiei pentru ca rezervele lor de fier sunt utilizate ca sursa de hemoglobina pentru fetus.

Bolile cronice. Boli precum cancerul, insuficienta renala sau hepatica reprezinta un factor de risc pentru anemie.

Antecedentele familiale. Cazurile de anemie ereditara reprezinta un factor de risc pentru aparitia anemiei.

Unele infectii, boli autoimune, boli ale sangelui, expunerea la substante toxice sau utilizarea unor medicamente pot afecta producerea de globule rosii, ducand la anemie.

Pacientii cu diabet, persoanele dependente de alcool si persoanele care adopta un regim vegetarian strict (ce poate fi deficitar in fier si vitamina B12) pot reprezenta factori de risc in aparitia anemiei.

TRATAMENTUL ANEMIILOR

Tratamentul anemiilor se face functie de tipul anemiei, de cauza aparitiei si de severitate. Medicul poate recomanda diverse tipuri de tratament precum: schimbarea dietei, administrarea unor suplimente, administrarea de medicamente, diverse proceduri medicale.

In cazul anemiei feriprive (provocate de lipsa de fier) se recomanda schimbarea dietei cu introducerea de alimente bogate in fier si evitarea alimentelor care reduc cantitatea de fier absorbita (paine graham, ceai, cafea, ciocolata, lapte sau alte alimente bogate in calciu).Se pot administra unele suplimente de fier, insa numai la recomandarea medicului, deoarece pot provoca intoxicatii cu fier care pot avea consecinte periculoase.

In cazul anemiei provocate de hemoragie este necesara oprirea hemoragiei. Poate fi necesara o interventie chirurgicala care sa opreasca hemoragia (in cazul ulcerului sau de cancerului de colon). In cazul unei anemii grave va fi necesara efectuarea unei transfuzii de sange care sa corecteze repede anemia.

In cazul anemiei pernicioase, administrarea de vitamina B12 este necesara pentru a substitui lipsa acesteia din organism. Durata acestui tratament se poate intinde pe toata durata vietii, incetarea administrarii determinand scaderea nivelului de vitamina B12 din organism.

In cazul anemiilor provocate de boli renale se administreaza o forma sintetica de eritropoietina. Administrarea acestui hormon implica riscuri si trebuie efectuata sub supraveghere medicala.

In cazul siclemiei se administreaza antialgice, antibiotice, oxigen, se fac transfuzii de sange, apelandus-se la transplantul de maduva osoasa.

In cazul talasemiei se administreaza acid folic sau se realizeaza de transfuzii de sange. Formele severe vor necesita splenectomie (indepartarea chirurgicala a splinei), transplant de maduva osoasa, sau transplant de celule stem.

In cazul anemiei aplastice este necesara identificarea cauzei de producere si indepartarea acesteia. Pot fi tratate eventuale infectii sau pot fi realizate transfuzii de sange.

In cazul anemiei hemolitice se suplimenteaza aportul de acid folic si vitamina B6 (prin administrarea preparatelor ce contin cortizon, prin realizarea de transfuzii sangvine, prin splenectomii si transplant de celule stem).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Anemia – Tratamentul si riscurile anemiei

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns