Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Perceptia si Comanda
Cat costa si cum functioneaza o retina artficiala?

Adaugat pe 14 ian. 2015 at 1:01am

Persoanele care si-au pierdut vederea au acum o sansa in plus sa vada. Oamenii de stiinta din cadrul unei universitati din SUA, cea din Ohio, au reusit sa vina in sprijinul celor care au probleme deoarece si-au pierdut vederea.

Expertii au pus bazele unei retine artificiale care are capacitatea de a reda partial vederea persoanelor care au orbit din cauza unor boli degenerative. Potrivit datelor publicate de BBC, retina artificiala este produsa de o companie americana.

Cat costa retina artificiala?

Aceasta retina electronica va fi vanduta pe piata europeana la un pret de 100.000 de dolari, fiind…

Femeile vad culorile diferit fata de barbati. Iata de ce

Adaugat pe 03 nov. 2014 at 12:01am

In urma unor cercetari recente, oamenii de stiinta au constatat ca reprezentatele sexului frumos si barbatii percep culorile diferit! Acesta este rezultatul principal al unui studiu realizat la Universitatea din New York, SUA. Expertii au observat in cadrul testelor la care au fost supuse mai mult de 1000 de persoane de diferite varste si etnii ca femeile si barbatii vad intr-un mod diferit, de pilda, culoarea portocalie.

Specialistii sustin ca barbatii care au luat parte la cercetare au perceput aceasta culoare mai mult spre rosu, decat femeile, care o vad chiar portocaliu.

De asemenea, s-a mai constatat ca galben,…

Link Permanent  |  Cuvinte cheie: , , , , ,

Durerile fizice

Adaugat pe 11 apr. 2013 at 11:50am

Corpul uman reacţionează adesea la tulburările psihice şi psi­hologice printr-o dereglare fizică (oboseală, pierderea apetitului, palpitaţii, indispoziţii), care vin să se adauge simptomelor caracteristice bolii psihice identificate.

Suferinţele corporale se pot asocia unor tulburări psihice sau psihologice, sau pot apărea în mod izolat.

DURERILE FIZICE IZOLATE

Manifestările fizice sunt uneori izolate. Ele pot constitui singu­rele simptome ale unei tulburări psihice, care nu este întotdeauna uşor de depistat.

Medicul generalist se confruntă adesea cu acest tip de situaţie, care poate antrena probleme legate de o neînţelegere mutuală. Intr-adevăr, medicul nu găseşte nicio leziune susceptibilă de a explica tulburările  pacientului său, în ciuda examenului clinic…

BULBUL RAHIDIAN – anatomie creierul uman

Adaugat pe 16 dec. 2010 at 3:52pm

Un post central de control Encefalul este format din patru regiuni importante: trunchiul cerebral, cerebelul, diencefalul şi emisferele cerebrale. Prima dintre ele, trunchiul cerebral, este o prelungire a măduvei spinării şi este format din bulb, punte şi mezencefal. Bulbul rahidian gestionează funcţiile vitale ale corpului, precum şi anumite reflexe, cum ar fi reflexul de tuse, strănut sau clipit.

Descriere

Bulbul rahidian face parte din trun­chiul cerebral, zonă situată între măduva spinării şi diencefal.

Localizare bulb rahidian

Bulbul rahidian reprezintă o prelungi­re a părţii superioare a măduvei spinării, de unde şi denumirea sa de „măduvă prelungită”, şi…

Despre miros si Brillat-Savarin … Stiati ca?

Adaugat pe 21 oct. 2010 at 10:26am

>Brillat-Savarin (1755-1826) – acest gastronom francez dorea sa faca din arta culinara o adevarata stiinta. Autor al lucrarii Fiziologia gustului, el a realizat o analiza foarte detaliata a mecanismului gustului . Citam” „Fara participarea simtului mirosului, nu exista degustare completa.” „Arta bucatarului consta in  a revela mirosurile, in a incanta cerul gurii printr-o consistenta placuta, lasand simtulului mirosului posibilitateade a face apel la acuitatea sa, si in a prezenta alimentele intr-o maniera diversificata, pentru ca acestea sa fie mai satioase”.

O celula olfactiva pentru fiecare miros – Corpul Omenesc

Adaugat pe 21 oct. 2010 at 10:22am

Celulele olfactive au la extremitate receptori capabili sa retina moleculele odorante.

Exista un tip de receptori pentru fiecare miros: pentru activarea celulei olfactive corespunzatoare este necesara gasirea receptorului corect.

Au fost identificati circa o mie de receptori diferiti. Toate celulele olfactive dotate cu acelasi receptor duc la o regiune precisa a bulbului olfactiv care a fost activata, creierul va determina mirosul perceput.