Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Scheletul si Muschii




Durerile de spate: De ce te doare spatele

Adaugat pe 04 dec. 2012 at 5:49pm

Durerile de spate pot fi cauzate de diferite boli. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca durerea de spate este un simptom de complicatii ale muschilor din spate, muschii scheletici si a nervilor. In unele cazuri, durerile de spate pot fi, de asemenea, cauzate de complicatii la organele din piept, pelvis sau zona abdominala.

Exista mai multi muschi care sustin spatele la ridicarea unor obiecte mai grele si sprijinirea partii superioare a corpului. Durerile de spate cauzate de muschii spatelui nu ar trebui…

Hernia de disc – simptome si tratament

Adaugat pe 30 aug. 2012 at 3:45pm
Hernia de disc

Hernia de disc este cunoscuta si sub numele de ruptura a discului intervertebral si este o afectiune a coloanei vertebrale, prin care o parte din discul intervertebral se fragmenteaza si ajunge sa comprime radacinile nervoase sau maduva spinarii, aflate in canalul spinal din vecinatatea sa.

Hernia de disc poate aparea la orice nivel al coloanei vertebrale. Majoritatea herniilor de disc afecteaza coloana lombara. Se mai pot prezenta la nivelul coloanei cervicale si, mai rar, la nivelul coloanei toracice.

SIMPTOME

Simptomele herniei lombare

Afecteaza

Dintii

Adaugat pe 08 ian. 2012 at 6:57pm

Dinţii sunt destinaţi muşcării şi mestecării alimentelor, fiecare cu rolul său specific. Dinţii sunt organe specializate de consistenţă duri aflate la nivelul gingiilor, încastraţi in oasele maxilare. Ei au rolul de a marunti alimentele solide fie prin muşcare fie prin mestecare. Partea vizibila a dinţilor poartă numele de coroană, si se compune dintr-un învelis dur calcificat numit dentina (similar osului compact dar nevascularizat), acoperita de un strat subţire si mai dur, numit smalţ dentar. Radacina este încastrata intr-o cavitate a osului maxilar (alveola). E alcătuita din dentina acoperiţi cu un strat de cement. Împreună cu ligamentele periodontale ancoreaza radăcina în osul…

Interiorul genunchiului – meniscurile

Adaugat pe 20 mai 2011 at 3:49pm

Meniscurile sunt nişte platouri de formă semicirculară, formate din fibrocartilaj rezistent, care acoperă suprafaţa articulară a tibiei. Ele acţionează ca nişte „amortizoare” aflate în interiorul genunchiului şi împiedică mişcările laterale ale femurului.

Dacă suprafaţa superioară a tibiei este privită de sus, în interiorul articulaţiei deschise a genunchiului se pot observa cu uşurinţă cele două meniscuri în formă de c.

Denumite după echivalentul grec al cuvântului „semicerc”, meniscurile sunt platouri de fibrocartilaj rezistent, situate deasupra suprafeţei articulare a tibiei, adâncind astfel depresiunea în care se articulează condiţii femurali.

ABSORBŢIA ŞOCURILOR

Meniscurile îndeplinesc şi rolul de „amorlizoare” aflate în interiorul genunchiului şi contribuie la împiedicarea…

Ligamentele articulatiei soldului

Adaugat pe 11 mai 2011 at 11:54am

Articulaţia şoldului este înconjurată şi protejată de o capsulă articulară groasă, de natură fibroasă. Capsula este destul de flexibilă încât să permită o serie largă de mişcări, dar este întărită de un număr de ligamente puternice.

Ligamentele articulaţiei şoldului sunt părţi îngroşate ale capsulei articulare, ce se întind de la marginea acetabulului, în jos, către colul femural. Aceste ligamente, care,în ansamblu, formează o spirală de la osul coxal către femur, sunt denumite în funcţie de osul de care sunt legate: ligamentul iliofemural, ligamentul pubofemural, ligamentul ischiofemural.

MIŞCĂRILE SI STABILITATEA ARTICULAŢIEI

Tipul de articulaţie sferică specific articulaţiei şoldului permite o…

Dantura Umana – Anatomie Dinti

Adaugat pe 01 feb. 2011 at 4:40pm
Cum se dezvoltă dantura umana?

Dantura umana reprezintă partea cea mai dură şi mai rezistentă dintre toate organele corpului. Ea joacă un rol vital în digestia alimentelor, ajutând la fragmentarea acestora în bucăţi mai mici, prin muşcare şi masticaţie (mestecare). poze si imagini dintii umani Dantura este folosită la meste-carea şi triturarea alimentelor în bucăţi mai mici. Acţiunea de mes­tecare creşte suprafaţa prin care alimentele sunt expuse enzime-lor digestive, prin aceasta grăbind procesul de digestie. Dantura are un rol impor­tant şi în vorbire – dinţii, buzele şi limba permit articularea cuvinte­lor prin controlarea fluxului aeru­lui ce trece prin cavitatea bucală, în plus,…