Stomacul – structura si rolul sau2 comentarii

Publicat in:
Etichete: cancer, esofag, ficat, mucoasa, pancreas, stomacul

Stomacul

Stomacul

STOMACUL

– Parte a tubului digestiv situata dedesubtul diafragmului, intre esofag si duoden, unde alimentele sunt stocate, amestecate, predigerate si sterilizate inainte de a fi trimise in intestin pentru a fi absorbite.

Stomacul este o punga in forma de J, impartita intr-o portiune verticala, fundusul sau fundul stomacului si o portiune orizontala, antrul. Partea superioara a fundusului comunica cu esofagul prin cardia si formeaza marea tuberozitate. Antrul este separat de duoden prin pilor, dotat cu un sfincter puternic ce deschide si inchide comunicarea spre intestin.

Stomacul este situat intre ficat, la dreapta, splina la stanga, diafragm in sus, colon transvers in jos si pancreas, in spate.

STRUCTURA STOMACULUI

Partile anatomice a stomacului:

Cardia (orificiu cardiac) – este intrarea in stomac din esofag. Importanta cardiei este data de rolul sau de sfincter care asigura trecerea bolurilor din esofagul terminal spre stomac, pe de o parte si impiedicarea refluxului gastroesofagian, pe de alta parte.

Mica curbura
– este concava, groasa, cu o lungime aproximativa de 15 cm. Incepe de la cardia, prezinta o portiune verticala apoi un unghi – incizura gastrica si devine orizontala spre pilor.

Marea curbura
– este convexa, subtire, cu o lungime aproximativa de 40 cm. Contureaza marginea stanga a stomacului, formand cu terminarea esofagului un unghi, numit incizura cardiaca.

Fundul stomacului (zona fundica)
– reprezinta partea cea mai larga si mai inalta a stomacului, situat mai sus de cardie, imediat sub diafragm. De obicei este plin cu gaze si aerul inghitit in timpul deglutitiei. Se mai numeste si digicam cu aer a stomacului.

Corpul gastric
– este partea cea mai mare a stomacului.

Orificiul piloric (pilorul)
–  orificiu inferior al stomacului, care face legatura intre corpul gastric si o zona mai dilatata  – antrul piloric,  continuat cu o portiune ingustata – canalul piloric – care se termina inspre duoden cu un sfincter muscular numit sfincter piloric.

La exterior stomacul este acoperit de o membrana seroasa, sub care se afla musculatura dispusa in 3 straturi. Datorita fibrelor musculare netede, peretii stomacului executa doua tipuri de miscari:

miscari peristoloice, prin care alimentele din interiorul stomacului se raspandesc si se depun in straturi
miscari peristaltice, prin care continutul gastric inainteaza spre pilor.

Dinspre exterior spre interior, dupa stratul muscular, se pot distinge 4 tunici:

Tunica seroasa
– este reprezentata de peritoneul visceral care acopera stomacul aproape in intregime
Tunica musculara – este formata din fibre musculare netede, dispuse in 3 straturi concentrice (stratul longitudinal, stratul circular, fibrele oblice).
Tunica submucoasa – este formata dintr-un tesut conjuctiv lax, vase de sange si limfatice si nervi care constituie un plex secretor pentru glandele mucoase. Rolul ei este de a captusi musculatura si a ajuta la alunecarea mucoasei.
Tunica mucoasa – captuseste toata suprafata endogastrica; in finding mai mare ca intindere decat aceasta, tunica se cuteaza, formand o retea de pliuri mucoase, ceea ce permite stomacului sa se mareasca la o dimesniue cu pana la 20 de ori mai mare decat dimensiunea initiala. Tunica mucoasa se continua advanced cu mucoasa esofagului si inferior, la nivelul pilorului, cu mucoasa duodenala. Mucoasa gastrica este alb-cenusie pe stomacul gol si roz-rosiatica in timpul digestiei.

Asupra musculaturii si a mucoasei gastrice, inervatia vegetativa actioneaza ca:

– excitomotor si secretor (parasimpaticul prin nervul vag)
– inhibitor (simpaticul)

ROLUL STOMACULUI

predigestia bolului alimentar, in different al proteinelor, care este continuata la nivel intestinal.
– in stomac, prin pH-ul acid al sucului gastric are loc distrugerea majoritatii bacteriilor
– stomacul are un rol si de depozitare a hranei. Numai dupa golirea intestinului va fi admisa o noua cantitate de hrana predigerata.

PATOLOGIE

Stomacul poate fi sediul unui most cancers, al unui ulcer, al tulburarilor autoimune (boala Biermer, cauzata de incapacitatea peretelui gastric de a produce factorul intrinsec), al unui volvulus (torsiune).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Stomacul – structura si rolul sau

2 comentarii

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns