Pancreasul – Corpul Uman Organe Interne3 comentarii

Publicat in:


>Pancreasul reprezintă o glandă de mari dimensiuni care produce atât enzime, cât şi hormoni. Este situat în porţiunea superioară a abdomenului, în spatele stomacului, cu una din extremităţi aflată în curba duodenului, iar cealaltă în contact cu splina.
             imagine Pancreasul uman

Pancreasul secretă enzime în duo­den – primul phase al intestinului subţire, contribuind astfel la diges­tia alimentelor. De asemenea, pro­duce hormonii insulina şi glucagon, care reglează utilizarea glucozei de către celulele organismului.
Pancreasul este situat orizon­tal pe peretele posterior al abdo­menului şi este împărţit în patru părţi:
■ Capul – se găseşte în curbura în formă de potcoavă a duodenu­lui. Este ataşat porţiunii interne a duodenului; prezintă o prelungire mică, în formă de cârlig, numită procesul uncinat, orientat spre linia mediană a corpului.
Gâtul – este mai îngust decât capul, din cauza venei porte, de mare calibru, situată în spatele său; este aşezat deasupra vaselor mezenterice superioare.
■ Corpul – în secţiune are kindă triunghiulară şi se găseşte în faţa aortei; este orientat în sus şi spre stânga, pentru a fuziona cu coada.
■ Coada – prezintă un vârf ascuţit, care intră în concavitatea splinei.

VASCULARIZATIA

Pancreasul este foarte bogat vas-cularizat. Capul pancreatic este irigat de două arcade arteriale for­mate din arterele pancreaticoduo­denal superioară şi inferioară. Corpul şi coada pancreasului sunt irigate cu sângele adus de ramifi­caţii ale arterei splenice.
Sângele venos de la nivelul pan­creasului ajunge prin ficat în sis­temul venos port, iar dispoziţia venelor o oglindeşte pe cea a arte­relor.

Duetul pancreatic şi papila

Duetul pancreatic primary traver­sează pancreasul pe toată lungimea sa, de la coadă până la cap, primind mici ramificaţii tributare pe tot tra­seul său.
La nivelul capului pancreasului, se uneşte cu duetul biliar, cu care formează un canal scurt, dilatat, cunoscut sub denumirea de ampula hepatopancreatică, sau ampula (lui] Vater. Acest canal se deschide pen­tru a-şi vărsa conţinutul în duoden, la vârful papilei duodenale mari.

FIBRELE MUSCULARE

Fibrele musculare involuntare sunt dispuse în jurul pereţilor celor două duete şi în jurul canalului comun pe care îl formează acestea, asigurând astfel formarea sfincterelor (inele musculare specializate situate în jurul unui orificiu), care reglează eliminarea conţinutului ductelorîn duoden.

DUCTULACCESOR

Uneori, alături de duetul principal poate fi prezent şi un duct pancreatic accesor, iar acesta poate avea professional­priul său orificiu, mai mic, de deschi­dere în duoden, cunoscut sub denu­mirea de papila duodenală mică.

La nivelul capului pancreasului, duetul pancreatic şi duetul biliar comun se unesc pentru a forma ampula lui Vater.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Pancreasul – Corpul Uman Organe Interne

3 comentarii

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns