UlcerulUn comentariu

Publicat in:
Etichete: hemoragia în ulcer, ulcer peptic, ulcerul, ulcerul duodenal, ulcerul gastric

Ulcerul – Ulcerele gastrice (cunoscute şi ca ulcere peptice) sau cele duodenale ucid mii de persoane, anual. Cauzele ulcerelor peptice nu sunt pe deplin elucidate, dar teoriile clasice susţin un dezechilibru între  secreţia acidă şi rezistenţa la aciditate a mucoasei gastrice.Următorii factori pot impune investigaţia:

■    vârsta peste 45 de ani;
■    istoric de ulcer peptic;
■    scăderea în greutate;
■    folosirea unor medicamente antiinflamatorii;
■    durere nocturnă, uşurată de antiacide;
■    vărsături.

Se consemnează o predispoziţie genetică faţă de ulcer. In timp ce fumatul este recunoscut ca întârziind vindecarea şi crescând şansele recidivei. A fost implicat şi stresul şi regimul alimentar, dar dovezile nu sunt prea clare.

Ulcerul gastric
Durerea este simptomul col mai frecvent in boala ulceroasă – cu toate acestea, nu orite durere est« cauzata de ulcer. Durerea ulceroasă durează numai câteva ore. doar dacă ulcerul nu a perforat deia. Posibilele complicaţii ale ulcerului sunt:
■    săngerarea,
■    perforaţia (apariţia unei găuri),
■    stenoza pilorică – cicatrizările repetate duc la îngustarea lumenului, cu obstrucţia pilorului.

Hemoragia în ulcer
Hemoragia esto o complicaţie relativ rară a ulcerului, deşi un grad de săngerare apare în orice ulceraţie tisulară. Un ulcer adânc poate eroda peretele şi poate atinge o arteră adiacentă din stomac sau din duoden. Acest fapt se va evidenţia in vărsătură şi, ulterior, in fecale, in această situaţie este necesară intervenţia medicală de urgenţă.

Ulcerul duodenal
Cele mai multe cazuri de ulcer duodenal (95%)  sunt localizate la nivelul bulbului. Cele mai frecvente complicaţii ale acestui tip de ulcer sunt hemoragia şi perforaţia, iar tratamentul constă în administrarea de antiacide sau – chiar – în excizia prin endoscopie (deşi chirurgia este rareori necesară în prezent).

Ulcerul gastric
Există o serie de criterii prin care se poate determina vizual dacă un ulcer este benign Caracteristicile unui ulcer benign sunt:
■    prezenţa simultană a unui ulcer duodenal;
■    adâncimea mai mare decât lărgimea lui;
■    aspectul zonei, dincolo de conturul pereţilor ce înconjoară leziunea.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ulcerul

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns