Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

iulie 17, 2012

Şuntul transhepatic portosistemic

Publicat pe 17 iul. 2012 at 6:54pm

Dacă hemoragia esofagiană nu poate fi controlată prin sclerozarea injectabilă a variceior, prin ligatura elastică sau prin tamponada cu balon, ultima variantă de abordare este de a crea un şunt.

Şuntul este poziţionat între circulaţia portală şi cea sistemică, pentru a scădea presiunea portală. In trecut, aceasta necesita o operaţie majoră, căreia pacienţii, fiind în stare atât de gravă, îi supravieţuiau rareori.

Un pacient cu ciroză hepatică gravă asociată cu varice esofagiene ar putea avea nevoie de un transplant. Acest tip de intervenţie chirurgicală ce poate salva viaţa bolnavului este complexă şi de lungă durată.

TEHNICA RECENTĂ

In ultimii ani, o tehnică radiologică,…

Sindromul cri du chat (tipat de pisica) cunoscut si ca sindromul 5p

Publicat pe 17 iul. 2012 at 6:11pm
Sindromul cri du chat

Este cunoscut si ca sindromul 5p sau monosomia 5p si este cauzat de o anomalie de structura cromozomiala: lipsa unui fragment din bratul scurt al cromozomului 5.

Nou-nascutii cu sindromul cri du chat au adesea un plâns caracteristic, asemanator sunetelor pe care le scoate o pisica, de unde si numele sindromului.

Sindromul cri du chat – Cauze si simptome

Sindromul cri du chat…

Glanda tiroida I (video)

Publicat pe 17 iul. 2012 at 2:28pm
Glanda tiroida

Aflati unde este localizata glanda tiroida, care este rolul acesteia si de ce este atat de importanta. Hormonii tiroidieni sunt produsi de glanda tiroida, acestia avand un rol major atat in metabolismul glucidic, lipidic si proteic, dar nu numai…