Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

mai, 2011

Tulburări de creştere a părului

Publicat pe 31 mai 2011 at 12:57pm

Părul poate fi afectat de diferite boli care, deşi deseori sunt supărătoare, nu pun în pericol viaţa. Aceste tulburări se clasifică în două grupuri distincte – creşterea excesivă a părului şi pierderea părului.

Creşterea sănătoasă a părului este dependentă de echilibrul proceselor fiziologice din organism. Dacă acest echilibru este perturbat, de exemplu prin modificări hormonale legate de stres, fazele de creştere a părului pot fi perturbate. Tulburări de creştere a părului pot fi clasificate în două grupe distincte: creştere excesivă şi alopecie (pierderea părului).

CAUZE

Unele tulburări de creşterea părului apar ca rezultat al unei probleme de sănătate preexistente. Un număr de…

Repararea osoasă

Publicat pe 29 mai 2011 at 5:54pm

Pentru ca o fractură să se vindece, osul nou trebuie să se formeze şi să se remodeleze. Unul dintre procesele ce sunt dependente de remodelarea osului este mecanismul de reparare osoasă ce se produce după fracturi. FRACTURILE OSOASE Fracturile apar când asupra osului se exercită o forţă mai mare decât rezistenţa osului. Aceasta se poate întâmpla brusc, ca rezultat al aplicării unei forţe întâmplătoare, sau după ani de zile de stres exercitat continuu asupra unui os. Oasele sunt susceptibile la fracturi în special la vârste mai înaintate, atunci când se produce scăderea densităţii osoase. Refacerea osoasă se produce în patru stadii principale.

Formarea…

Febrele hemoragice virale

Publicat pe 28 mai 2011 at 6:34pm

Febrele hemoragice virale (VHF) sunt afecţiuni severe, cu o rată de mortalitate ridicată. Virusurile implicate se găsesc în Africa, părţi ale Americii de Sud, Orientului Mijlociu şi Europei de Est. Febrele hemoragice virale (VHF) sunt reprezentate de un grup de afecţiuni ce provoacă sângerări anormale. Virusurile ce determină infecţia sunt deosebit de importante, deoarece se transmit prin diverse căi şi au infecţiozitate mare şi o rată mare de mortalitate.

TIPURI DE VIRUSURI

Atât virusul Ebola, cât şi virusul Marburg se consideră că se transmit la om de la maimuţă. Virusul febrei Lassa este transportat de un rozător, şobolanul, care este răspândit…

Tratamentul problemelor ginecologice

Publicat pe 27 mai 2011 at 4:31pm

Dezvoltarea chirurgiei cu laser a reprezentat pentru ginecologie un progres, ea permiţând ca afecţiunile ginecologice să poată fi tratate fără lezarea organelor de reproducere. Acest aspect este benefic în special în cazul acelor femei care doresc să aibă copii.

La fel ca în multe alte cazuri, afecţiunile precum fibroamele uterine şi chisturile ovariene pot să rămână asimptomatice şi prezenţa lor poate fi semnalată în cadrul unui examen de control de rutină.

Dacă pacienta manifestă simp-tome, ea este trimisă, de obicei, să efectueze o ecografie pelviană.

DIAGNOSTICUL IMAGISTIC

Efectuarea unei ecografii va arăta prezenţa oricăror formaţiuni dezvoltate anormal la nivelul pelvisului, localizarea lor exactă…

Cum se regenerează osul

Publicat pe 26 mai 2011 at 4:05am

Deşi oasele se opresc din creştere după adolescenţă, osul este un ţesut foarte dinamic. Ţesutul osos se reabsoarbe continuu şi se regenerează prin schimbarea constantă a structurii sale.

Una dintre trăsăturile cele mai uimitoare ale oaselor este capacitatea lor de a se remodela. Acest proces de remodelare apare în timpul creşterii şi se continuă pe parcursul întregii vieţi.

REMODELAREA OSOASA

In timpul formării osoase, osul se formează şi se depune, după un anumit model, printr-un proces numit osificare. Remodelarea este continuă, ducând la organizarea structurii osoase în unităţi regulate, ce permit masei osoase să capete rezistenţa maximă la forţele mecanice ce acţionează…