Tratamentul problemelor ginecologiceUn comentariu

Publicat in:
Etichete: afectiuni ginecologice, chirurgie cu laser, ginecologie, tratamentul chisturilor

Dezvoltarea chirurgiei cu laser a reprezentat pentru ginecologie un progres, ea permiţând ca afecţiunile ginecologice să poată fi tratate fără lezarea organelor de reproducere. Acest aspect este benefic în special în cazul acelor femei care doresc să aibă copii.

La fel ca în multe alte cazuri, afecţiunile precum fibroamele uterine şi chisturile ovariene pot să rămână asimptomatice şi prezenţa lor poate fi semnalată în cadrul unui examen de control de rutină.

Dacă pacienta manifestă simp-tome, ea este trimisă, de obicei, să efectueze o ecografie pelviană.

DIAGNOSTICUL IMAGISTIC

Efectuarea unei ecografii va arăta prezenţa oricăror formaţiuni dezvoltate anormal la nivelul pelvisului, localizarea lor exactă şi dimensiunile acestora.

Odată ce formaţiunea a fost diagnosticată, tratamentul va depinde de vârsta şi istoricul medical al pacientei. La pacientele mai tinere, chisturile potfi monitorizate timpde una sau două luni, deoarece ele se rezolvă frecvent de la sine, în timpul ciclului menstrual. La femeile mai în vârstă poate fi recomandată efectuarea de investigaţii suplimentare precum RMN sau CT. Această imagine ecografică arată prezenţa unor chisturi. Tratamentul chisturilor va depinde de vârsta pacientei.

TRATAMENTUL CU LASER

Aparatele cu laser sunt dispozitive ce produc un fascicul intens de energie luminoasă, capabil să taie ţesuturile corpului cu mare precizie. în asociere cu laparoscopia (examinarea structurilor abdominale printr-un orificiu mic, creat la peretele abdominal), laserul poate fi folosit pentru a inciza chisturile, astfel încât lichidul conţinut de acestea să poată fi aspirat şi trimis pentru a fi analizat.

Odată ce s-a făcut aspiraţia lichidului, chistul se micşorează în dimensiuni şi poate fi excizat prin incizia laparoscopică. Laserul mai poate fi folosit şi pentruîndepărtarea fibroamelor, dacă acestea sunt mici sau pentru coagularea (lichefierea) lor, în cazul în care sunt de dimensiuni mari. Acestea sunt apoi fragmentate şi resorbite de organism.

ADAPTABILITATE

Diferitele tipuri de laser sunt folosite pentru a trata diferite tipuri de ţesuturi. Laserul este extrem de adaptabil ca instrument de terapie şi poate fi folositîn diferite moduri, în funcţie de lungimea de undă aleasă.

BENEFICII ALE TRATAMENTULUI CU LASER

Principalul avantaj al chirurgiei laser este faptul că este minim invazivă. Aceasta înseamnă că riscul infecţiilor este considerabil redus, deoarece organele interne nu sunt expuse la aer.

Fasciculul de laser sterilizează ţesuturile şi închide vasele de sânge fără să mai fie nevoie să se folosească suturi sau diatermia (închiderea vaselor prin folosirea căldurii). De asemenea, deoarece sunt închise atât vasele de sânge, cât şi cele limfatice, nu apar aderenţe la nivelul ţesuturilor incizate, aşa cum se poate întâmpla în cazul chirurgiei clasice.

REVENIREA

Natura chirurgiei cu laser şi faptul că durata ei este scurtă, face necesară administrarea unei anestezii uşoare. De aceea revenirea se realizează mult mai rapid.

Laserterapia implică folosirea unor fascicule de energie luminoasă înaltă, pentru a tăia, coagula sau vaporiza formaţiunile tumorale. Deoarece această procedură este minim invazivă, revenirea este mai rapidă.

Istoric de Caz

Dna H. Suferea de micţiuni frecvente de un timp. în ultimul timp starea ei părea să se fi înrăutăţit şi ea simţea o nevoie constantă de a urina. Ea s-a hotărât să se adreseze unui medic, deoarece simptomatologia era foarte deranjantă şi îi afecta stilul de viaţă.

Medicul i-a recomandat d-nei H. Efectuarea unei ecografii pelviene. Aceasta a arătat prezenţa unui chist şi, probabil, şi a unui fibrom uterin. Dna H. A fost trimisă la un specialist ginecolog, pentru exci-zia formaţiunilor.

Dna H. Era extrem de rezervată privind efectuarea intervenţiei chirurgicale şi a explicat medicului că este recent căsătorită şi plănuieşte să îşi mărească familia.

Chirurgul a recomandat, în cazul d-nei H., efectuarea unei laparoscopii, în cadrul căreia chistul ar fi trebuit îndepărtat folosind laserterapia. Chirurgul a asigurat-o pe pacientă că această metodă era minim invazivă şi procedura putea fără internare în spital peste noapte. în acest mod, organele de reproducere nu ar fi lezate, iar dna H ar putea rămâne apoi însărcinată.

Formaţiunilor anormale, precum fibroamele sau chisturile, pot fi îndepărtate, în prezent, folosind laserul, evitând astfel rezecţia chirurgicală a organelor reproducătoare. Acesta este un aspect important, mai ales pentru femeile care doresc să aibă copii.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Tratamentul problemelor ginecologice

Un comentariu

 1. liana

  buna ziua sunt Liana si am 26 ani, de la varsta de 10ani de cand mi-a venit menstruatia, am numai dureri, varsaturi, spasmofilii,frisoane,sensibilitate foarte mare la lumina si orice miros(mancare, parfum).Numai cu intravenos si intramuscular am sanse de ameliorare la dureri, desi uneori nici acelea nu ma mai ajutau cu nimic. Am fost la multi doctori care mai de care mi-au dat tratamente, dar nici unul nu mi-a fost benefic.am o retinere acum fata de doctori, dar ceva tot as dori sa fac ca sa ma insanatosesc si sa pot scapa de aceste dureri ingrozitoare care nu ma lasa nici macar sa ma misc.
  Daca se poate sa iti oferiti un sprijin doctoresc, o vorba buna, o indrumare, va astept cu tot dragul.
  Va multumesc pt accordarea timpului, si va astept cu vesti cat mai curand posibil.
  Cu stima,
  Liana Blaj

Lasă un răspuns