Febrele hemoragice virale0 Comments

Publicat in:
Etichete: febrele hemoragice virale, virusi, virusologice, virusul Ebola, virusul Marburg

Febrele hemoragice virale (VHF) sunt afecţiuni severe, cu o rată de mortalitate ridicată. Virusurile implicate se găsesc în Africa, părţi ale Americii de Sud, Orientului Mijlociu şi Europei de Est. Febrele hemoragice virale (VHF) sunt reprezentate de un grup de afecţiuni ce provoacă sângerări anormale. Virusurile ce determină infecţia sunt deosebit de importante, deoarece se transmit prin diverse căi şi au infecţiozitate mare şi o rată mare de mortalitate.

TIPURI DE VIRUSURI

Atât virusul Ebola, cât şi virusul Marburg se consideră că se transmit la om de la maimuţă. Virusul febrei Lassa este transportat de un rozător, şobolanul, care este răspândit în Africa subsahariană. El poate fi transmis prin contact cu urina şobolanului infectat.

Febra hemoragică de Crimeea-Congo este transmisă prin muşcătura de căpuşă, iar în ultimii ani au fost depistate cazuri sporadice în ţări din Europa de Est şi Africa de Sud.

Virusul Ebola

In Africa au fost semnalate o serie de focare de infecţie cu virus Ebola. Epidemiile au fost controlate prin izolarea pacienţilor infectaţi, prin folosirea de echipamente de protecţie, mănuşi şi măşti de faţă şi de dezinfectante şi prin depozitarea şi distrugerea corespunzătoare a deşeurilor.

Aspecte clinice

Debutul bolii este rapid şi simptomatologia sunt nespecifice, în fazele de început putând să apară: Dureri de cap intense şi stare de oboseală; Febră; Stare de slăbiciune şi dureri la nivelul muşchilor; Diaree apoasă; Greaţă şi vărsături; Dureri abdominale; Erupţie;
Inflamaţie la nivelul faringelui şi tuse; Conjunctivită.

Simptome severe

Pot să apară anomalii neurologice şi mulţi dintre pacienţi prezintă sângerări ce apar din diferite zone ale corpului. Boala poate fi fatală, decesul survenind în interval de două săptămâni de la instalarea infecţiei. Persoanele bănuite de VHF sunt trimise, de obicei, la o unitate de primiri urgenţe, unde sunt evaluate imediat. Odată cu examenul clinic complet, echipa medicală trebuie să stabilească orice detaliu relevant privind călătoriile pacientului.

TESTELE DE LABORATOR

Pentru a confirma sau exclude malaria, trebuie făcute teste de laborator. Diagnosticarea rapidă şi tratamentul malariei sunt importante în această etapă clinică.

Cu excepţia unorteste obligatorii de sânge, nu se vor efectua niciun fel de teste de laborator, până când nu sunt disponibile rezultatele testelor de malarie.

CATEGORII LA RISC

Pacientuleste apoi clasificat în categoria de risc de VHF minimă, moderată sau ridicată. Această clasificare este importantă pentru modul în care este tratat pacientul, la fel ca şi pentru modul de colectare şi transport al probelor biologice.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Febrele hemoragice virale

Lasă un răspuns