Grasimile saturate sunt considerate un inamic al sanatatii, insa realitatea este undeva la mijloc.
Exista tendinta sa consumam produse degresate, carne de pui in loc de carne de porc, branza degresata si alte produse cu un continut redus de grasimi si, cu toate acestea, numarul oamenilor care au colesterolul peste limitele normale este foarte mare.
Persoanele care consuma alimente normale, diferite tipuri de carne, inclusiv porc si vita, branzeturi normale si lapte integral, ciocolata neagra si cereale integrale, au un colesterol in limite normale, prin comparatie cu amatorii de „low fat”.
Reducerea grasimilor din alimentatie nu este cea mai buna solutie atata vreme cat in dieta au ramas biscuitii, chipsurile, alimentele bogate in zahar, carbohidrati rafinati si calorii goale.
Nutritionistii spun ca principiile alimentatiei sanatoase in ceea ce priveste grasimile saturate s-au transformat din „mananca mai putina grasime” in „mananca grasimi sanatoase”.
Grasimile sunt acum etichetate in grasimi bune si grasimi rele. Grasimile bune sunt grasimile nesaturate, gasite in alimente precum uleiul de masline si avocado, in uleiurile de floarea-soarelui si porumb, somon, nuci si altele. Acestea duc la cresterea nivelului colesterolului bun si reduc valorile colesterolului rau.
De asemenea, grasimile rele sunt considerate cele saturate care sunt prezente in carne, lactate, dar si in unele produse vegetale. Expertii ne anunta acestea determina cresterea colesterolul rau si cresc riscul bolilor de inima si de accident vascular.
In plus, exista si o a treia categorie de grasimi, relativ noua, si anume grasimile trans, care se gasesc in produsele de tip fast-food, au de doua ori efect negativ. Aceste grasimi nu doar ca determina cresterea colesterolului rau, dar stimuleaza si scaderea celui bun.
Cateva reguli ale alimentatiei sanatoase
Recomandarea nutritionistilor este limitarea consumului de grasimi saturate la mai putin de sapte la suta din totalul de caloriilor zilnice.
In cazul in care vei manca 2000 de calorii, asta inseamna cel mult 16 grame de grasime, aproximativ cat incape intr-un shake de ciocolata cu lapte si cel mult 2 grame de grasimi trans, pe zi.
In ceea ce priveste grasimile saturate, efectele negative ale acestora sunt mai nuantate decat se crede. Eliminarea grasimilor saturate din alimentatie nu determina o scadere efectiva a colesterolului rau. Exista mai multe categorii de grasimi saturate.
Primele doua categorii inseamna acidul palmitic si miristic. Acidul palmitic gasit in uleiul de palmier, unt si oua si acidul miristic, care se gaseste in branza, lapte, unt, carne de vita sunt responsabile pentru cresterea colesterolului, efectele manifestandu-se atat la nivelul celui considerat rau, cat si in cazul celui considerat bun.
Referitor la acidul stearic, care exista in ciocolata si carne de vita, are efect doar asupra colesterolului bun, ridicand valorile acestuia. Expertii spun ca si acidul lauric din uleiul de nuca de cocos si ulei de masline este considerat o grasime inofensiva.
Grasimile cu adevarat rele sunt cele trans, iar gasimile saturate nu trebuie considerate un tap ispasitor pentru marile probleme de sanatate ale oamenilor, de la obezitate la bolile de inima si cancer.
Primele trei surse de grasimi nesanatoase sunt branza, pizza si deserturile pe baza de cereale, care vin cu o combinatie de grasimi trans, grasimi saturate si sodiu.
Solutii sanatoase sunt eliminarea alimentelor procesate si a celor de tip fast-food. Inlocuieste aceste alimente cu cereale integrale, nuci, fasole, peste si alimente integrale.
Este bine sa diminuezi consumul de carne si creste consumul de peste.
Incearca sa alegi uleiurile vegetale lichide, uleiul de rapita si de floarea soarelui, uleiul de masline si evita uleiurile partial hidrogenate, unde se gasesc cele mai multe grasimi trans, concomitent cu reducerea consumul de carbohidrati din alimentele procesate si cresterea aportului de carbohidratii din fructe, legume si cereale integrale, eliminarea amidonului si a dulciurilor rafinate.