De ce ne dor dintii? Care sunt posibilele cauze?0 Comments

Publicat in:
Etichete: cauze, de ce dor dintii, dinti, dureri, masele

Durerea de dinti este printre cele mai intense tipuri de durere pe care le poate experimenta o persoana de-a lungul vietii.

Printre cele mai comune cauze ale durerilor de dinti se numara:

  • Sensibilitate dentara
  • Traumatism / Dinte deplasat sau crapat
  • Inflamatia pulpei dentare
  • Carii dentare
  • Abces
  • Eruptia maselelor de minte
  • Gingivita
  • Cauze non-stomatologice (ex. Infectia sinusurilor)
Dureri de dinti

Dureri de dinti

Cariile dentare

Cariile dentare pot cauza sensibilitate dentara si dureri de dinti prin afectarea nervului. Cand vine vorba de cariile dentare, tineti minte: “paza buna trece primejdia rea”. Lasand cariile netratate, este posibil sa pierdeti dintii. In plus, va va costa mai mult sa reparati daunele cauzate de carii, decat sa le preveniti sau sa le tratati la primele semne. Atentie, cariile nu sunt intotdeauna vizibile; de aceea este bine sa facem din controlul la dentist o rutina.

Pulpita

Multi pacienti raporteaza ca durerea de la pulpa dentara infectata (pulpita) este cel mai intens tip de durere pe care l-au experimentat vreodata. Pentru a scapa de aceasta durere, trebuie sa va prezintati la medicul dentist pentru un tratament de canal. Tratamentul de canal consta in scoaterea continutului pulpei dentare infectate, care este formata din vase de sange si nerv, in curatarea canalului dintelui si pregatirea lui pentru a fi umplut cu materiale speciale. Tratamentul de canal se realizeaza sub anestezie locala, fara nici un fel de durere sau discomfort.

Abcesul dentar

In cazul in care tratamentul de canal nu se realizeaza la timp, infectia se poate raspandi de la dinte la tesuturile adiacente si se poate forma abcesul dentar. Durerea devine severa si poate aparea si febra. Dupa un tratament de canal, durerea poate persista, dar cu o intensitare mai mica si zona se poate umfla. Prin urmare, e posibil ca medicul sa va prescrie antibiotice si trebuie sa aveti rabdare ca acestea sa isi faca efectul.
Daca observati ca gingia se umfla ca un bob de mazare si se inroseste in jurul unui dinte si doare la palparea cu degetul sau in timpul masticatiei, inseamna ca aveti un abces dentar. Cauzele abcesului dentar pot fi multiple: o carie profunda, un traumatism care lezeaza tesutul din interiorul radacinii dintelui, leziuni ale mucoasei orale sau boala parodontala.

Dintele crapat

Cand un dinte se crapa, de regula durerea se simte imediat. Daca acea crapatura este mica, s-ar putea sa nu simtiti durere, ci doar o sensibilitate la cald si la rece. In timp, gingia din jurul dintelui afectat se poate inflama. Chiar daca este vorba de o crapatura mica si chiar daca durerea nu persista mai mult de cateva zile, este necesar sa mergeti la medicul stomatolog, deoarece crapatura se va mari in timp.

Gingivita

Gingivita poate fi o cauza indirecta a aparitiei durerilor dentare. Gingivita nu se manifesta simptomatic prin durere si majoritatea pacientilor nu incep tratamentul acestei boli din faza incipienta. Insa, cand gingivita cauzeaza retractia gingiilor, poate aparea o durere difuza din cauza expunerii radacinii dintilor.
Netratata, gingivita poate conduce spre parodontita (parodontoza), una dintre principalele cauze, alaturi de carii, ale pierderii dintilor.

Eruptia maselelor de minte

Eruptia maselelor de minte provoaca adesea durere; pe masura ce molarii erup, gingia se poate infecta si inflama. Durerea se poate extinde la maxilar si la ureche. Este posibil sa apara umflaturi in zona afectata, astfel incat maxilarul sa nu poata fi inchis corespunzator.

Daca maseaua de minte este acoperita de tesuturi gingivale, medicul dentist va face o mica incizie pentru a expune molarul si n-ar trebui sa va mai doara in zilele urmatoare. Daca este necesara extractia, aceasta se va realiza cu anestezie locala si, desi veti simti o presiune inconfortabila, n-ar trebuie sa va doara.

Daca va confruntati cu dureri de dinti, fie ascutite si pulsante, fie surde si persistente, nu amanati vizita la cabinetul stomatologic. Pastilele anti-durere nu fac decat sa amelioreze un simptom, nu sa trateze cauza.

Sursa informatii:
http://www.drgrigoriu.ro/
http://clinicagrigoriu.ro/

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

De ce ne dor dintii? Care sunt posibilele cauze?

Lasă un răspuns