Legatura surprinzatoare dintre sanatatea orala si sanatatea generala0 Comments

Publicat in:
Etichete: boli, organism, sanatate, sanatate orala, stomatologie

Stiai ca problemele cu dentitia si gingiile pot releva alte afectiuni mai grave ale organismului tau? Cercetarile au demonstrat ca exista o relatie sinergica intre sanatatea orala si sanatatea generala a organismului. Spre exemplu, boala gingivala este corelata cu o serie de alte afectiuni, precum diabetul, osteoporoza sau artrita reumatoida.

Analizand peste 1.000 de istorice medicale, cercetatorii de la Scoala de Stomatologie a Universitatii din Carolina de Nord au descoperit ca persoanele cu boli gingivale au de doua ori mai multe sanse sa moara din cauza unui atac de cord si de trei ori mai multe sanse de a face un accident vascular cerebral. Ingrijorator, nu?

Sanatate orala

Sanatate orala

Cum sunt conectate sanatatea orala si sanatatea generala a organismului nostru?

Ca si alte zone ale corpului, gura contine bacterii benefice si daunatoare. In mod normal, apararea naturala a corpului si buna ingrijire orala, cum ar fi periajul zilnic si folosirea atei dentare, tin bacteriile daunatoare sub control. Fara o igiena orala adecvata, bacteriile pot atinge niveluri care pot cauza infectii orale, cum ar fi cariile dentare si bolile gingivale. Tartrul este o „casa” ideala pentru bacteriile daunatoare, prin urmare este idicat sa te duci la stomatolog in mod regulat pentru un detartraj profesional.

De asemenea, anumite medicamente, cum ar fi decongestionantele nazale, antihistaminicele, analgezicele, diureticele si antidepresivele, pot reduce fluxul de saliva. Saliva neutralizeaza acizii produsi de bacterii in gura, ajutandu-te sa te protejezi de bacteriile care se inmultesc. Prin urmare, gura uscata este un factor de risc in formarea cariilor si parodontozei.

Studiile sugereaza ca bacteriile orale si inflamatia asociata cu o forma severa de boala a gingiilor ar putea juca un rol in unele boli. O teorie ar fi ca bacteriile intra in sange in cantitati mici in timpul mestecarii sau pot fi aspirate in plamani si de aici apar tot felul de probleme de sanatate.

Ce afectiuni sunt corelate cu sanatatea orala precara?

  • Endocardita. Aceasta infectie a captuselii interioare a camerelor sau valvelor inimii (endocard) apare de obicei cand bacteriile din gura se raspandesc prin fluxul sanguin si se ataseaza de anumite zone ale inimii.
  • Boala cardiovasculara. Desi legatura nu este pe deplin inteleasa, unele cercetari sugereaza ca bolile de inima, arterele infundate si accidentul vascular cerebral ar putea fi legate de inflamatia si infectiile pe care le pot provoca bacteriile orale.
  • Complicatii legate de sarcina si nastere. Parodontita a fost legata de nasterea prematura si greutatea mai mica a copilului la nastere.
  • Pneumonia. Anumite bacterii din gura pot fi atrase in plamani, provocand pneumonie si alte boli respiratorii.

Vestea buna este ca problemele de sanatate orala pot fi prevenite. Cu un periaj dentar zilnic cu pasta de dinti cu fluor si cu vizite regulate la medicul stomatolog, te poti feri de carii si de alte boli.

Cum imi pot proteja sanatatea orala si, implicit, sanatatea fizica generala?

Pentru a-ti proteja sanatatea orala, practica zilnic o buna igiena orala si, o data la 6-12 luni, programeaza-ti o vizita la stomatolog, pentru control preventiv.

  • Spala-te pe dinti de cel putin doua ori pe zi cu o perie cu peri moi, folosind pasta de dinti cu fluor.
  • Foloseste ata dentara zilnic.
  • Foloseste apa de gura pentru a indeparta particulele de alimente ramase dupa periaj.
  • Urmeaza o dieta sanatoasa si limiteaza afluxul de alimente care contin zaharuri.
  • Schimba-ti periuta de dinti la fiecare trei luni.
  • Renunta la fumat, deoarece te supui unui risc mai mare de a dezvolta parodontoza.

Sursa articol: Clinica DR. GRIGORIU®

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Legatura surprinzatoare dintre sanatatea orala si sanatatea generala

Lasă un răspuns