Bonete Chirugicale de Unica Folosinta sau Reutilizabile? Care sunt mai eficiente?0 Comments

Publicat in:
Etichete: bonete, chirurgicale, folosinta, unica

Bonetele chirurgicale fac parte din imbracamintea de protectie medicala si au rolul de a impiedica germenii din parul sau scalpul personalului medical sa contamineze sala de operatii. De asemenea, bonetele chirurgicale protejeaza pacientul de firele de par care ar putea cadea in timpul operatiei. Bonetele protejeaza si echipa medicala impotriva contaminarii cu substante potential infectioase.

Bonete chirurgicale de unica folosinta

Bonete chirurgicale de unica folosinta

Exista doua tipuri de bonete chirurgicale: cele de unica folosinta, din polipropilena /vascoza netesuta si cele reutilizabile din panza/ material textil. Bonetele chirurgicale de unica folosinta se arunca la gunoi dupa ce personalul medical iese din blocul operator, iar cele reutilizabile sunt spalate si igienizate. Bonetele de unica folosinta asigura o protectie optima nu doar in spitale, ci si in clinci stomatologice, laboratoare medicale/ chimice, saloane de infrumusetare sau fabrici din industria alimentara.

Care sunt mai eficiente in blocul operator?

Este o intrebare la care medicii si cercetatorii au incercat sa gaseasca un raspuns.

Multa vreme s-a considerat ca bonetele de unica folosinta sunt mai eficiente decat cele reutilizabile din panza in prevenirea contaminarii in sala de operatii.

Un experiment realizat in 2017 a comparat 3 tipuri de bonete chirurgicale in sala de operatii. Studiul a sugerat ca cele din panza ar fi mai eficiente impotriva contaminarii aeriene. Bonetele chirurgicale de unica folosinta au avut o permeabilitate mai mare, o rata de penetrare mare si o depozitare microbiana mai mare decat cele reutilizabile.

Totusi, un an mai tarziu, alte doua studii, printre care unul in care s-au urmarit 15.000 de pacienti nu au gasit nicio diferenta semnificativa statistic in privinta ratei de contaminare intre cele doua tipuri de bonete medicale.

Prin urmare, concluzia ar fi ca nu conteaza ce tip de bonete se folosesc in spitale.
Insa, mai sunt si alti factori de luat in considerare:

  • Majoritatea spitalelor nu au unitati de spalare a bonetelor din material textil si pentru a garanta un mediu sigur in sala de operare, bonetele reutilizabile sunt o solutie mai la indemana.
  • Pe de alta parte, nu putem ignora impactul negativ asupra mediului al echipamentelor si consumabilelor medicale din materiale plastice.
  • De asemenea, daca o boneta chirurgicala din material textil nu este vizibil murdara, nu ai cum sa iti dai seama cu ochiul liber daca este igienizata corect. Contaminarea invizibila se poate testa cu substante luminescente, dar asta ar insemna ca trebuie sa ai un personal dedicat care sa verifice respectarea standardelor. Prin urmare, din acest punct de vedere, bonetele chirurgicale reutilizabile par a fi o solutie mai sigura.
  • Bonetele chirurgicale reutilizabile sunt adesea realizate din bumbac sau dintr-un amestec de bumbac si polietilena. Iar cele de unica folosinta, din polietilena. Spre deosebire de cele din material textil, bonetele din polietilena sunt impermeabile, o caracteristica importanta in anumite medii clinice.

Indiferent ce tip de bonete chirurgicale alegi, reutilizabile sau de unica folosinta, asigura-te ca acestea respecta standardele in vigoare (Standardului European EN 13795).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Bonete Chirugicale de Unica Folosinta sau Reutilizabile? Care sunt mai eficiente?

Lasă un răspuns