Ce probleme ne face zaharul ascuns in alimente0 Comments

Publicat in:
Etichete: alimente, colesterol, glucoza, grasimi, paine, sanatos, zahar, zaharul

Se stie ca zaharul trebuie consumat cu moderatie si trebuie sa evitam excesul. Si totusi, desi unele alimente sunt considerate a fi sanatoase, putini dintre noi avem idee ca zaharul este ascuns in interiorul acestora. Astfel, in majoritatea alimentelor produse la scara industriala, producatorii adauga zahar pentru imbunatatirea gustului.

Zaharul

Zaharul

Zaharul este ingredientul care repara astfel, gustul unor alimente dintre cele mai variate, de la iaurturi degresate pana la sosuri si creme, scrie BBC.

Zaharul din paine, cereale si conserve

Astfel, multe alimente pe care le consideram ca fac parte din categoria celor sanatoase, cum ar fi iaurt, alimente cu putine calorii, sucurile de fructe, contin mai mult zahar decat ne dam seama. In plus, zaharul adaugat este cel care creste valabilitatea unor produse alimentare. Aici, putem da ca exemplu painea ce poate contine zahar pentru a-si pastra prospetimea, dar si cerealele pentru micul dejun, conservele din fructe si legume.

Expertii sustin ca zaharul ascuns in alimente este mult mai nesanatos decat cel consumat constient. Alimentele contin in mod natural diferite tipuri de zaharuri, descompuse in glucoza si fructoza si absorbite in sange.

Fructoza este transformata in glucoza la nivelul ficatului, iar excesul de zahar inseamna exces de glucoza, pe care ficatul o transforma in grasime. Astfel, o parte din aceasta grasime sta in ficat, o alta este depusa in jurul organelor.

Specialistii spun ca daca vom consuma zahar frecvent se poate favoriza diabetul de tip II, obezitatea, bolile hepatice, bolile de inima, tensiunea arteriala si un nivel ridicat al colesterolului „rau”.

Si, totusi, cum ne dam seama de cantitatea de zahar dintr-un produs? Expertii spun ca daca privim cu atentie eticheta nutritionala a unui produs, putem obtine informatii despre continutul de zahar din acesta. Mai mult de 15 grame de zaharuri totale in 100 de grame de produs inseamna ca este vorba despre un aliment care contine „zahar ascuns” si este un produs cu un continut ridicat de zahar.

Produsele care contin mai putin in 100 de grame sunt apreciate a avea un continut scazut de zahar. De exemplu, potrivit sursei citate, milkshake-urile, bauturile de tip cola, apa cu aroma de fructe, bauturile energizante si sucurile de fructe contin cantitati uriase de zahar adaugat.

In plus, sosurile pentru salata, ketchupul dulce si picant contin un cub de zahar in fiecare 75 de grame. De exemplu, o briosa, o portie de fulgi de porumb pot sa contina intre patru si sase cuburi de zahar, iar painea integrala si iaurtul cu un continut scazut de grasime pot contine intre un cub si patru cuburi de zahar.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ce probleme ne face zaharul ascuns in alimente

Lasă un răspuns