Nervul sciatic – structura si patologieUn comentariu

Publicat in:
Etichete: muschi, nervul fibular, nervul sciatic, nervul tibial, sciatica

Nervul sciatic

Este cel mai mare nerv din corpul omenesc, care pleaca din partea de jos a maduvei spinarii si se ramifica in coapsa, gamba si laba piciorului, inervand membrele inferioare.

Nervul sciatic controleaza articulatia soldului, a genunchiului si a gleznei, precum si numerosi muschi – muschii posteriori ai coapsei si totalitatea muschilor gambei si ai piciorului – si cea mai mare parte a pielii coapsei, gambei si piciorului.

Structura nervului sciatic

Nervul sciatic ia nastere din plexul sacral, in principal din cea de a 5-a radacina lombara (L5) si din prima radacina sacrala (S1), si se indreapta spre fesa. Dupa ce a traversat regiunea posterioara a coapsei, el se imparte la nivelul genunchiului (regiunea poplitee) in doua ramuri care se ramifica pana la picior.

Nervul sciatic

Nervul sciatic

Nervul sciatic se ramifica in ramuri articulare si ramuri musculare:

– Ramurile articulare pleaca din partea superioara a nervului si sustin articulatia soldului; fiind derivate din plexul sacral.
– Ramurile musculare sunt distribuite catre urmatorii muschi ai membrelor inferioare:

bicepsul femural
– muschiul semitendinos
– muschiul semimembranos
– muschii regiunii dorsale a coapsei

Nervul de la capatul scurt al bicepsului femural provine din partea sciatica a muschiului fibular (peronier), in timp ce celelalte ramuri musculare provin din portiunea muschiului tibial.

Ramurile musculare prezinta nervii tibiali si nervii fibulari comuni, care inerveaza muschii piciorului. Nervul tibial inerveaza toti muschii piciorului, mai putin muschiul extensor comun al degetelor (care este inervat de nervul fibular comun).

Patologie

Atingerea cea mai frecventa a nervului sciatic este sciatica, durere care iradiaza, in principal, in fesa si in coapsa, uneori si in gamba si in picior. O luxatie a articulatiei soldului sau o fractura a partii superioare a peroneului pot, de asemenea, sa lezeze acest nerv si sa antreneze tulburari care merg de la redoarea pana la paralizia muschilor pe care ii inerveaza.

Sciatica consta in durere, furnicatura sau parestezii (amorteli), produse de iritarea nervului sciatic.

In multe cazuri sciatica se va ameliora si va disparea de la sine, treptat. Initial tratamentul se concentreaza pe medicamente si exercitii care combat durerea.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Nervul sciatic – structura si patologie

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns