Accidentul Vascular Cerebral (AVC)8 comentarii

Publicat in:


Accidentul Vascular Cerebral – Un Caz la fiecare trei minute

In Romania, se inregistreaza aproximativ 60 000 de accidente vasculare cerebrale anual, adica aproximativ 300 de cazuri noi la suta de mii de locuitori, fata de o  medie europeana de 200 AVC la suta de mii de locuitori. Potrivit ultimelor statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, accidentele vasculare cerebrale vor deveni, pana in anul 2030, principala cauza a mortalitatii in lume, ajungand la aproximativ opt milioane de decese anual.

Accidentul Vascular Cerebral – Descriere

Exista doua tipuri de AVC:

– Ischemia cerebrala. Aceasta este infarctul, cel mai obisnuit accident vascular cerebral (8 cazuri din 10): circulatia sanguina este intrerupta brusc intr-o artera cerebrala, fiind infundata de un cheag de sange (tromboza sau embolia, in cazul in care cheagul de sange ajunge la creier dintr-o alta parte a corpului), sau intr-un vas al carui perete s-a ingrosat pana la a impiedica sangele sa circule prin el (ateroscleroza).

Hemoragia cerebrala este cauzata de ruperea unui vas in creier. Poate fi vorba, de exemplu, de o ruptura de anevrism, adica explodarea unui vas al carui perete era deja deformat (asemanatoare putin cu spargerea unui cauciuc).

Simptome Accident Vascular Cerebral

AVC se manifesta brutal dar, la primele simptome, trebuie apelat de urgenta serviciul medical de urgenta (112).

Durerile de cap, violente, insotite uneori de varsaturi, sensibilitate crescuta la lumina si vertij.

Pierderea sensibilitatii unei parti a fetei sau a unui membru (brat, picior).

Tulburari legate de intelegere. Aceste manifestari pot fi de foarte scurta durata (intre unul si doua minute) iar, in acest caz, este vorba de un accident ischemic tranzitoriu. Este necesar sa consultati un medic deoarece acestea pot anunta un AVC.

Alte semne: pierderea vederii unui singur ochi, tulburari de deglutitie si de vorbire (dificultatea de a articula, de a-si gasi cuvintele).

Accident Vascular Cerebral – Tratament

Cu cat pacientul este luat sub observatie medicala mai repede, cu atat sansele lui de a supravietui sunt mai mari.

Diagnostic

Adus la sectia de urgente, pacientului i se va face:

– electrocardiograma

– prelevarea de sange pentru depistarea markerilor sanguini ai infarctului,
– doppler al vaselor de sange care iriga creierul,
– tomografie axiala computerizata  pentru a se vedea daca este vorba despre un accident ischemic sau o hemoragie cerebrala. In sfarsit, se poate face si un RMN pentru evaluarea riscurilor si localizarea cheagului de sange, inainte de efectuarea unei trombolize (injectie in vazul atins cu un produs capabil sa dizolve cheagul de sange).

Aspirina


In cazul unei ischemii, daca bolnavul este departe de serviciul de urgente neurovasculare, se poate inghiti aspirina intr o doza mare, ca anticoagulant.

Factori de Risc

Este posibila prevenirea acestor accidente prin supravegherea catorva parametri:

Tensiunea

Prin tratarea hipertensiunii, riscurile unui AVC scad cu 41%.

Colesterolul

Hipercolesterolemia (cresterea colesterolului in sange peste valoarea normala) dubleaza riscurile unui AVC.

Diabetul

Bolile cardiovasculare reprezinta cauza de deces a jumatate dintre diabetici. Supravegherea glicemiei este , deci, importanta.

Tutunul

Acesta mareste riscurile ccu intre 2 si 6, in functie de numarul de tigari fumate…

Sedentarismul

Studiile au demostrat ca lipsa exercitiilor fizice creste riscul de AVC . In schimb, este dificil de stiut daca activitatea fizica protejeaza direct sau daca ea actioneaza pur si simplu prin determinarea scaderii tensiunii si reducerea riscurilor obezitatii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Accidentul Vascular Cerebral (AVC)