Care sunt riscurile de accident vascular la care se expun fumatorii0 Comments

Publicat in:
Etichete: accident vascular, avc, barbati, femei, fumat, fumatori

Se cunoaste faptul ca fumatorii se expun unor afectiuni identice si la fel de grave, indiferent de sex. Femeile insa, prezinta un risc mai mare de a face un tip mortal de accident vascular cerebral (AVC).

Fumatul si AVC

Fumatul si AVC

Potrivit datelor unui studiu realizat de expertii de la Universitatea din Queensland, Australia, acest tip de accident vascular cerebral este unul destul de rar, la care barbatii nu sunt atat de predispusi.

Expertii au analizat informatiile provenite din 80 de studii internationale de profil si au publicat cercetarea „Tobacco-control policies should be a mainstay of primary stroke prevention programs”.

Studiile au fost efectuate intre anii 1966 si 2013, iar concluzia specialistilor este aceea ca fumatul este asociat cu un risc cu 50% mai mare de accident vascular cerebral ischemic, atat la femei, cat si la barbati.

Potrivit expertilor, acesta este cel mai intalnit tip si apare atunci cand un cheag de sange blocheaza circulatia sangelui spre creier.

Fumatul si accidentul vascular cerebral – Femei vs. barbati

Cu toate acestea, femeile fumatoare au un risc cu 17% mai mare de a face un accident vascular cerebral hemoragic fata de barbati.

Studiul aparut in revista de profil „Stroke” mai arata ca renuntarea la fumat inseamna o reducere semnificativa a riscului de a avea o asemenea afectiune, spune coordonatoarea acestei cercetari, Rachel Huxley.

Expertii spun ca in cazul femeilor, de vina ar fi hormonii si felul in care nicotina afecteaza grasimile din sange.

Cercetatorii au descoperit faptul ca femeile care fumeaza au mai multe grasimi in sange, precum si nivelul colesterolului si trigliceridelor mai crescut fata de barbati.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Care sunt riscurile de accident vascular la care se expun fumatorii

Lasă un răspuns