Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

octombrie 2, 2010

O speranta pentru vindecarea cancerului … Stiati ca?

Publicat pe 02 oct. 2010 at 3:49pm

>

Terapia genetica poate ajuta in lupta impotriva cancerului prin:– doparea sistemului imunitar.Este vorba de modificarea celulelor sistemului imunitar al bolnavului (limfocitele) pentru ca acestea sa detecteze si sa atace celulele canceroase.– amagirea celului tumorale. Cercetatorii creeaza o celula care, odata introdusa in celula tumorala, declanseaza o sensibilitate speciala a acesteia la un medicament care era pana atunci inactiv. Acesta din urma devine atunci toxic pentru tumoare, dar nu si pentru restul organismului.

…si a bolilor cardiovascularePrin activarea genelor implicate in fabricarea vaselor de sanguine, este posibila reoxigenarea tesuturilor lezate (necroza) ca urmare a unui infarct.

Alti…

Stiati ca … Spitalul este o locatie cu grad ridicat de risc ?

Publicat pe 02 oct. 2010 at 3:32pm

>

Bacteriile rezistente se dezvolta in special in spitale, ca urmare a utilizarii antibioticelor la scara mare si a transmiterii suselor rezistente de la un bolnav la altul (infectii nozocomiale).

Administrarea preventiva de antibiotice ?Antibioticele nu au nici un efect asupra virusilor. Totusi, ele sunt adesea prescrise in cazuri de infectii virale, in vederea prevenirii unei eventuale suprainfectii bacteriene, favorizata de scaderea imunitatii bolnavului. Prescrierea repetata a acestora in caz de infectii virale, in general benigne (un simplu guturai, otita virala, gripa, angina virala…) contribuie la rezistenta bacteriana la antibiotice.

Spectrul de actiuneAntibioticele cu spectru larg, dupa cum…

Terapia genetica – O adevarata revolutie medicinala

Publicat pe 02 oct. 2010 at 3:06pm

>Repararea sau inlocuirea unei gene defectuoase in vederea corectarii eroilor Naturii, aceasta este promisiunea terapiei genetice. Generatoare de sperante dintre cele mai nebunesti, aceasta noua abordare medicala este considerata la fel de revolutionara ca vaccinul sau descoperirea antibioticelor la timpul lor.

PrincipiulIncepand cu stabilirea, in anul 1993, a carfografiei genomului uman si cu descriptarea acesteia, in anul 2003, se cunoaste din ce in ce mai bine functionarea genelor si , in special, ce gena – cod este asociata unei proteine si carei functii a corpului i se raporteaza aceasta.

O premiera francezaIn anul 1999, profesorul Alain Fischer, cercetator la Inserm (Institutul national stiintific de studii…

Antibioticele – Ciupercile bactericide

Publicat pe 02 oct. 2010 at 2:09pm

Antibioticele sunt medicamente prescrise pentru a lupta impotriva infectiilor bacteriene. Acestea actioneaza in doua moduri, prin impiedicarea inmultirii acestora in organism. Acestea au revolutionat tratarea anumitor boli grave si, adesea, mortale dar germenii tind, in prezent, sa reziste la tratamentul cu antibiotice.

Istoric – Penicilina

Descoperirea primului antibiotic, in anul  1928, este atribuita cercetatorului scotian, Alexander Fleming (1881 – 1955). Intors in laboratorul sau, dupa o lunga absenta, el a constat ca o cultura de bacterii (stafilococi aurii), pe care o realizase intr-o cutie Petri (cutie transparenta utilizata de catre biologi), fusese contaminata de o ciuperca microscopica (sau mucegai), Penicillium notatum. Acesta oprise cresterea stafilococilor.

El a tras astfel concluzia ca acest mucegai…

BAZINUL – Un suport solid pentru bust

Publicat pe 02 oct. 2010 at 12:30pm

Functia principala a acestei centuri osoase foarte puternice – bazinul corpului uman – este aceea de a adaposti si de a proteja organele digestive, organele de reproducere si aparatul urinar.

Fiecare dintre cele doua oase principale ale sale, oasele iliace, face legatura cu baza coloanei vertebrale, care se termina prin vertebre sudate.

Bazinul este mai lat la femei decat la barbati, pentru a putea adaposti fatul in timpul sarcinii.

Oasele bazinului Oasele iliace sau coxale

Situate in fiecare parte a coloanei vertebrale, oasele iliace sunt formate, prin sudarea la adolescenta a trei oase (ilion, ischion si pubis). Fiecare os coxal prezinta o parte inferioara, in care se afla…