Calitatile medicinale ale sofranului0 Comments

Publicat in:
Etichete: beneficii, calitati, ceai, medicinale, proprietati, sofran, sofranul

Exista multe plante care au calitati medicinale, iar printre acestea se afla si sofranul. Aceasta planta se mai numeste „Crocus sativus” si face parte din familia iridaceelor, provenind de pe meleaguri asiatice.

Sofranul are o tulpina consistenta, usor lemnificata si se ramifica in partea superioara. La aceasta planta, frunzele sunt lungi, iar florile, violet-deschis, prezinta niste striatii, niste linii rosietice. Pentru medicina, o anumita valoare o au florile, mai bine spus stigmatele florilor de sofran, din care se poate extrage o substanta galbena ce contine uleiuri eterice cu miros specific.

Sofran - beneficii

Sofran – beneficii

Proprietatile sofranului

Expertii in fitoterapie spun ca din florile sofranului se prepara infuzie, pulbere si tinctura, acesta fiind un produs vestit. Substante active importante sunt picrocrocina si crocina.

Din punct de vedere terapeutic, preparatele obtinute din sofran se utilizeaza atat pentru afectiuni interne, cat si externe. Trebuie sa stiti ca sofranul este un tonic recomandat atat pentru tractul gastrointestinal, dar si pentru sistemul nervos central. Aceasta planta are actiune si asupra spasmelor.

Beneficii

In plus, preparatele pe baza de sofran au rol insemnat in reglarea menstruatiei.

Aceasta planta se mai utilizeaza in Asia mai ales, si pentru condimentarea mancarurilor, dar si pentru a le da culoare anumitor produse alimentare!

Health24.com arata ca preparatele de sofran sunt tonice si sedative, calitati ce echilibreaza functiile si activitatea intregului organism. Prin traditie, sofranul este considerat un agent al starii de bine, chiar al bunei dispozitii. Aceasta planta are capacitatea de a actiona asupra mancarurilor si alimentelor mai grele, usurand digestia.

Sofranul este recomandat sa fie consumat in cazul in care suferiti de accese de tuse violenta prelungita, in astm si spasme bronhice.

In Orient, se spune despre sofran ca actioneaza si impotriva anumitor cancere, aceasta idee fiind preluata din stravechea medicina populara din Extremul Orient. Sofranul poate sa ajute la intretinerea si tratarea gingiilor si a radacinilor dintilor.

Se recomanda sofranul in frectiile gingivale, pentru revigorarea gingiilor, precum si in calmarea unor dureri si corectarea unor anomalii din cavitatea bucala. In plus, aceasta planta se mai utilizeaza in Asia mai ales, si pentru condimentarea mancarurilor, dar si pentru a le da culoare anumitor produse alimentare, fiind un colorant natural foarte sanatos, cu atat mai mult cu cat are virtuti medicinale de exceptie.

De asemenea, anumite calitati medicinale are si sofranasul sau „Carthamus tinctorius”, o erbacee din familia compozitelor, care are florile de culoare rosie, dispuse in capitule, flori care dezvolta puteri medicinale.

De pilda, semintele de sofranas sunt mult mai importante prin faptul ca au in continutul lor circa 35 – 40% substante uleioase, folosite in industrie, dar si in programele de alimentatie sanatoasa, naturista.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Calitatile medicinale ale sofranului

Lasă un răspuns