Menopauza0 Comments

Publicat in:
Etichete: anxietate, insomnie, menopauza, nervozitate, simptome menopauza, sindrom depresiv

VARSTA MENOPAUZEI

Menopauza survine în general între 45 şi 55 de ani, cel mai frecvent la 52 de ani. Acest fenomen poate fi condiţionat de mai mulfi factori:
–   ereditatea (exista unele familii în care femeile au menopauza precoce, iar altele în care, dimpotrivă, menopauza este tardivă);
–   fumatul (accelerează procesul);
–   modul de viata (se pare că femeile care nu muncesc şi care au un nivel de viată ridicat au menopauza mai târziu);
–   maternitatea (vârsta menopauzei creşte cu numărul de copii născuţi, dar, la peste patru copii, menopauza va fi mai precoce).
Vârsta pubertăţii se pare că nu influenţează vârsta menopauzei.

TULBURĂRILE HORMONALE

In perioada de activitate geni­tală, ovarele produc hormonii sexuali, care sunt de trei ti­puri: estrogeni, progesteron şi androgeni. Aceşti hormoni sunt stimulaţi de alţi hormoni eliberaţi de hipotalamus şi de hipofiză. In momentul menopauzei se constată tulburări hormonale la mai multe ni­veluri. In etapa de premenopauză, secreţiile hormonale ovariene se modifică: pro­ducerea de estrogeni se men­ţine, în schimb cea de proges­teron scade.

In etapa de menopauză confirmată, so­licitările hormonale ale hipotalamusului şi ale hipofizei faţă de ovare sunt din ce în ce mai mari, dar rămân fără răspuns. Nivelul de gona-dotrofine (hormoni secretaţi de hipofiză), care creşte con­siderabil în sânge şi în urină, este dovada instalării inacti­vităţii ovariene.

MODIFICAREA CICLURILOR OVARIENE

De la pubertate la menopauză se produc regulat, în fiecare lună, modificări ciclice: menstruaţia, singurul fenomen vizibil din ceea ce se petrece în organele genitale interne, urmează eliberării ovulului de către ovar (în absenţa fecun- daţiei). Ovulaţia este posibilă graţie acţiunii combinate a mai multor hormoni eliberaţi de creier (hipotalamus şi hipofiză) şi de ovare. Tulburările hormonale din premenopauză explică nere- gularităţile ciclurilor, care se succed cu sau fără ovulaţie. Fenomenul se accentuează până la dispariţia completă a ovulaţiei. In acest moment, menopauza este confirmată.

SIMPTOMELE PRINCIPALE

La menopauză, încetarea acti­vităţii hormonale (ovarele nu mai produc nici estrogeni, nici progesteron) provoacă anu­mite simptome:
–    în primul rând, bufeurile, care afectează 75-85% din femei;
–    apoi, senzaţia de uscăciune a mucoasei genitale;
–    scăderea apetitului sexual;
–    creşterea în greutate;
–    fragilizarea oaselor (osteo­poroză);
–    boli cardiovasculare mai frecvente (angină, infarct de miocard, ateroscleroză), mai ales la fumătoare;
–    apariţia unor variate tul­burări psihice: nervozitate, anxietate, insomnie, sindrom depresiv.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Menopauza

Lasă un răspuns