AnemiileUn comentariu

Publicat in:
Etichete: anemia, anemiile, globulei roşii, insuficienţa fierului

Anemiile sunt provocate de o diminuare a numă­rului globulelor roşii din sânge. Forma cea mai obişnuită a unei astfel de tulburări este cauzată de lipsa de fier în organism.

Fierul este esenţial organismu­lui: el participă la producerea hemoglobinei, care serveşte la transportarea oxigenului în sânge. Numeroase alimente conţin fier şi permit evitarea anemiei prin deficit de fier, numită anemie feriprivă. După un anumit timp, lipsa de fier duce la instalarea unei asemenea anemii, care se tra­duce prin semne caracteristice: lipsa poftei de mâncare, obo­seală, buze şi gingii mai puţin colorate.

CAUZE

Anemia poate să aibă nume­roase cauze. Cea mai frecven­tă, la sugari şi la copii, este insuficienţa fierului, mineral indispensabil producerii he­moglobinei. In cursul ulti­melor trei luni de sarcină, fătul primeşte de la mama sa cantitatea necesară de fier.

Nevoile sale sunt, după aceea, acoperite printr-o alimentaţie variată. Mai rar, anomalii ge­netice sau constituţionale pot declanşa o anemie cronică, atingând însăşi hemoglobina: poate avea loc un prost asam­blaj al moleculei hemoglobi­nei (talasemia) sau o instabili­tate a acestei molecule, ca în drepanocitoză; cele două ano­malii pot afecta, de asemenea, peretele globulei roşii, ca în maladia Minkowski-Chau- fard, caracterizată printr-o mai mare fragilitate a acestui perete. Uneori, afecţiunea este provocată de enzime defectuoase din globulele roşii. In acest caz, graţie unei anchete efectuate în familie pentru a găsi antecedente similare, este posibil să se pre­cizeze diagnosticul şi să se stabilească tratamentul.

Anemia este combătută cu un regim alimentar echilibrat bogat mai ales în fier şi în vitamine B, care se găsesc îndeosebi în lapte, produse lactate şi în legume verzi.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Anemiile

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns