Anemia – Aflati totul despre anemieUn comentariu

Publicat in:
Etichete: anemia, anemie, globule, importanta fierului, simptome anemie, simptomele anemiei, Tratament, tratament anemie, vitamine

Anemia – Esti palida, lipsita de energie si obosita, indiferent cat de mult te-ai odihnit; ai ameteli si dureri de cap in permanenta? Este posibil sa fii anemica.

De ce apare anemia?

In cazul copiilor, anemia se datoreaza, in principal, alimentatiei sarace in fier. La femei, boala poate fi cauzata de sarcina sau de tulburari de menstruatie. Anumite medicamente impiedica asimilarea fierului si a vitaminelor. Inflamatiile cronice, problemele tiroidei si bolile tubului digestiv pot cauza sau agrava aceasta afectiune.

Anemia

Anemia

Diagnostic si tratament

Anemia se depisteaza prin analize de sange iar tratamentul variaza in functie de tipul de anemie. Doctorul poate recomanda o dieta speciala si sa prescrie suplimente nutritive sau vei avea nevoie de transfuzii de sange, transplant de maduva sau tratamente hormonale. Necesarul de fier este de 1mg la barbati, 2mg la femei, 3mg la gravide.

Simptomele anemiei sunt:

  • culoarea ochilor poate deveni galbena;
  • tenul devine palid, galbejit si, uneori, rece;
  • respiratiile devin mai scurte;
  • se instituie o stare de slabiciune musculara;
  • splina isi mareste volumul;
  • apar palpitatiile si pulsul inimii creste;
  • presiunea arteriala scade;
  • apar stari de ameteala si vertij;
  • in starile avansate, apare lesinul, durerile in piept, angina si chiar atac de cord.

Cum se trateaza anemia in functie de cele 4 tipuri existente?

1) Anemia feripriva (carenta de fier) se trateaza prin administrarea de suplimente cu fier iar tratamentul dureaza cam 6-8 saptamani.

2) Anemia prin deficit de vitamina B12 (anemia pernicioasa) se trateaza cu injectii, deoarece organismul nu e capabil sa absoarba fierul prin tubul digestive. Tratamentul poate dura toata viata.

3) Anemia cauzata de bolile cronice nu beneficiaza de un tratament specific iar suplimentarea cu fier nu da rezultate. In cazul in care simptomele se agreavaza o tranfuzie de sange stimuleaza producerea de globule rosii si reduce starea de oboseala.

4) Anemia aplastica se trateaza prin transfuzii de sange pentru a creste numarul de globule rosii. In cazul in care maduva osoasa este afectata si nu poate produce globule rosii se poate recurge la transplant de maduva osoasa.

Ce mananci daca esti anemic(a)?

Alimentele bogate in fier sunt painea, cerealele integrale, orezul, cartofii, broccoli, rosiile, fasolea uscata, carnea rosie slaba, ficatul, carnea de pasare si fructele uscate. Pe langa fier, ai nevoie si de vitaminele B9 si B12 esentiale in producerea globulelor rosii. Vitamina B9 sau acidul folic se gaseste in citice, ciuperci, legume verzi, ficat, oua si lapte.

Importanta fierului

Fierul este o componenta a hemoglobinei, substanta din globulele rosii care transporta oxigenul de la plamani la inima si muschi. Anemia se instaleaza cand cantitatea fierul din organism nu este suficient iar organele si muschii nu sunt bine oxigenate. Oboseala si ametelile pot indica faptul ca esti anemica. Acesta este motivul pentru care este recomandat ca, cel putin o data pe an, sa va faceti analizele de sange.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Anemia – Aflati totul despre anemie

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns