Anemiile – simptome si tratament0 Comments

Publicat in:
Etichete: anemie, diagnostic anemie, simptome anemie, tratament anemie

Semnul cel mai vizibil este paloarea chipului, a palme­lor, a buzelor şi a limbii. Copilul nu prea are poftă de mâncare şi suferă de o obo­seală ce apare la efort (ane­mie moderată) sau în repaus (anemie severă). Alte simptome vizibile: unghii fragi­le şi care se rup uşor, păr rar şi cu fire subţiri.

Uneori, comportamentul alimentar al copilului se modifică. Diagnosticul de anemie este stabilit când procentul de hemoglobină din sânge este foarte mic.

Un examen sangvin simplu – numărarea componentelor formulei hemoleucocitare, practicată plecând de la un eşantion de sânge – măsoară volumul şi conţinutul în hemoglobină al globulelor roşii şi permite adeseori să se determine originea anemiei. O prelevare de sânge poate indica, de asemenea, pre­zenţa globulelor roşii mai mici decât globula normală. Când cauza nu este definită sau nu este legată de o ca­renţă alimentară, trebuie să fie efectuate alte examene pentru a depista originea afecţiunii.

TRATAMENT

Tratamentul, cu preparate cu fier, în doze mari, pe gură, este de lungă durată (în jur de trei luni). O analiză a sângelui va permite confirmarea vin­decării. In general, trebuie mai întâi căutată şi tratată cauza anemiei şi apoi recon­stituite rezervele de fier. Câteodată, este foarte bine să se administreze sugarilor un tratament preventiv în acest sens.

Fierul se găseşte în numeroase alimente (ficat, pâine integrală, fasole uscată, mazăre, carne roşie, peşte, spanac, nuci). In medie, majoritatea regimurilor ali­mentare conţin suficiente cantităţi de fier, dar femeii însărcinate, de exemplu, i se pot prescrie suplimente.

NEVOIA DE FIER

Sugari şi copii până la 11 ani   – 0,1 mg pe kg de greutate
Adolescenţi:
–    fete    de la 1,6 la 1,8 mg
–    băieţi    1,5 mg

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Anemiile – simptome si tratament

Lasă un răspuns