Macromineralele0 Comments

Publicat in:
Etichete: calciul, fosfor, macromineralele, magneziu, minerale, potasiu

Macromineralele (de la cuvântul grecesc „macro” însemnând „mare”) sunt necesare organismului în cantităţi mai mari decât alte minerale. Din această categorie fac parte:

Calciul – necesar pentru dezvoltarea şi sănătatea oaselor şi dinţilor. Calciul contribuie şi la formarea membranelor celulare şi participă la reglarea transmisiei nervoase şi contractilităţii musculare. Aproximativ 90 la sută din calciu este depozitat în oase, formând un depozit din care acesta poate fi reabsorbit de sânge şi ţesuturi. Un deficit de calciu poate duce la tulburări osoase, cum ar fi osteoporoza.

Fosforul – se combină cu calciul în oase şi dinţi şi joacă un rol în metabolismul celular al glucidelor, lipidelor şi proteinelor.

Potasiul – al treilea element, din punct de vedere al cantităţii din organism, el participa alături de sodiu şi clor la menţinerea echilibrului lichidelor în organism şi a PH-ului şi joacă un rol în transmiterea impulsurilor nervoase, în contracţia musculară şi reglarea bătăilor inimii şi a tensiunii arteriale. Potasiul participă în procesul de modelare a contracţiei vasculare sub efectul adrenalinei, reducând creşterea tensiunii arteriale ce apare în condiţii de stres. Potasiul este necesar şi în sinteza proteinelor, în metabolismul hidrocarbonaţilor şi în secreţia insulinei de către pancreas.

Sodiul – ajută la menţinerea echilibrului hidric din organism, împreună cu potasiul, sodiul ajută în controlul contracţiei musculare şi al funcţiei nervoase. Majoritatea sodiului din alimentaţie provine din sare. Nivelurile crescute de sodiu pot determina scăderea nivelului de potasiu şi retenţia de apă, ducând la creşterea tensiunii arteriale.

Magneziul – joacă rol în funcţia nervoasă şi musculară şi este necesar pentru menţinerea sănătăţii oaselor. Ajută corpul să absoarbă calciul şi protejează interiorul atrii-lor inimii de stresul produs de modificarea bruscă a presiunii sângelui. Deficitul de magneziu poate fi legat de angina pectorală şi reprezintă un risc de atac de inimă. Nivelurile scăzute de magneziu au fost legate şi de sindromul premenstrual (SPM).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Macromineralele

Lasă un răspuns