Despre SIDA – simptome, cauze, tratament0 Comments

Publicat in:


>Ce este SIDA?

SIDA, in engleza AIDS ( Aicquired Immunodeficiency Syndrome ) iar in romaneste – sindromul imunodeficientei umane dobandite ( din  Syndrome Immunodeficitaire Acquis, in franceza). SIDA este cauzata de virusul numit HIV ( virusul imunodeficientei umane). SIDA nu este o boala infectioasa in sens obisnuit, cu simptome specifice, ci este un sindrom care ascunde o intreaga varietate de boli

Diversele simptome apar in momente diferite. Intre infectarea cu HIV si aparitia simptomelor pot trece chiar si 10 ani. Organismul atins de SIDA este predispus la infectii si la aparitia diverselor forme de cancer. Cancerul de piele, asa numitul sarcom al lui Kaposi, intalnit in mod obisnuit destul de rar, este frecvent la pacientii in stare avansata de imbolnavire.

Simptomele SIDA

febra
oboseala
– scadere in greutate
– infectii recurente
– pneumonie
– meningita
– diaree
– inflamarea ganglionilor
– transpiratii puternice nocturne
– oboseala cronica
– tulburari de memorie
– Sarcom Kaposi

Aparitia SIDA

Boala apare in urma infectarii cu HIV. Infectia reduce capacitatea de aparare, imunitatea organismului , fapt care mareste riscul aparitiei altor infectii. HIV poate fi depistat in sperma, secretii vaginale, lacrimi, saliva, laptele matern, sange si urina. Infectia se transmite numai prin contactul direc cu sange sau fluide infectate, adica prin contact sexual, in timpul sarcinii, in timpul nasterii, prin transplant de organe sau transfuzie de sange. Refolosirea seringii nesterilizate in randul consumatorilor de droguri infectati mareste pericolul de infectare.

Tratamentul SIDA

In prezent nu exista tratament care sa vindece infectia, insa diversele combinatii de medicamente antivirale promit rezultate bune.

IMPORTANT!!! Persoana infectata cu HIV poate transmite oricui boala, in cazul in care fluidele infectate ajung in fluxul sangvin printr-o leziune a pielii sau a membranei mucoase.

Ce are de facut bolnavul
Bolnavul infectat cu HIV va prezenta inevitabil simptomele SIDA. Din pacate, in prezent, procesul este ireversibil

Cand ne adresam medicului?

In cazul in care exista suspiciunea infectiei, adresati-va centrelor dermato-venerice sau hematologice in vederea efectuarii unor teste. Acest lucru este valabil si in cazul membrilor grupurilor cu grad ridicat de risc – in primul rand homosexualii, consumatorii de droguri, prostituatele si persoanele cu care acestea intretin relatii seuxale. Din pacate, sunt deosebit de expuse riscului si cadrele medicale

Cum procedeaa medicul

In cazul in care rezultatul analizelor este pozitiv, adica se depisteaza anticorpi anti HIV in sangele bolnavului, infectia este prezenta.

Evolutia bolii

Dupa infectare, dupa o anumita perioada de timp – uneori numai dupa ani – apar unele simptome acute asemanatoare unei banale gripe. Ulterior se constata febra , dureri de gat,  stare de oboseala si inflamarea ganglionilor. In acest stadiu SIDA este deja, in general, mortala. Odata cu slabirea sistemului imunitar, bolnavul dezvolta tot mai des diverse boli, slabeste, oboseste usor, etc. Starea bolnavului variaza: o perioada starea sa se remediaza, apoi din nou se deterioreaza. In faza avansata, pe langa diverse infectii, bolnavul poate prezenta diverse tumori, simptome neurologice, dermatologice si interne. Mai nou, in Europa numarul persoanelor infectate cu HIV il depaseste pe cel al persoanelor decedate in urma SIDA!

Cum putem preveni SIDA?
Se recomanda evitarea oricaror riscuri de infectie cu HIV. Cel mai mare pericol il reprezinta intretinerea de raporturi sexuale cu persoane infectate. Cel care intra in contact sexual cu un partener de neincredere, sa foloseasca, pentru siguranta, prezervativul. Consumatorii de droguri care refolosesc seringi nesterilizate sunt expusi unui risc ridicat!

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Despre SIDA – simptome, cauze, tratament

Lasă un răspuns