Febra – Cauze, Simptome si TratamenteUn comentariu

Publicat in:


Ce este febra?

In cazul in care temperatura normala a corpului (cca 36,5 °C ) creste usor, avem stare subfebrila ( 37,5°C), o temperatura intre 38-39°C reprezinta febra, iar intre 39-40,5°C este febra ridicata. Daca temperatura corpului depaseste 40,5°C exista pericol de moarte. Uneori ca urmare a unei suprasolicitari fizice, temperatura poate creste la 39°C pentru un scurt timp, in aceasta nu este febra.

Febra  nu vine niciodata singura

Febra nu e o boala, ci un simptom al unei infectii, inflamatii, sau intoxicatii sau a unei alte boli. Deseori vine insotita de  un frison, senzatie de piele de gaina, roseata, transpiratie. Copilul face febra mai usor decat persoana adulta.La copiii cu febra, criza febrila este mai des intalnita. Crizele nu sunt periculoase, in general, insa pot sugera o boala grava, de exemplu meningita.

Semnificatia febrei

Febra este o parte a mecanismului de aparare al organismului. Astfel, febra reprezinta doar un simptom al unei afectiuni care trebuie tratata (exceptie facand cazul, in care febra este atat de ridicata, incat reprezinta in sine un pericol pentru organism).Cu toate acestea, pentru o buna functionare a organismului este necesara scaderea temperaturii. Febra excesiv de ridicata ingreuneaza circulatia si functiile inimii. Este daunatoare pentru elementele constitutive ale celulelor si afecteaza mai multe proteine importante pentru organism. In cazul unei temperaturi ridicate, este necesara masurarea periodica a acesteia. In functie de modificarile curbei termice se poate determina boala.

Sfaturi Febra

– Febra poate fi scazuta prin plasarea pe membre a unor comprese sau prosoape umezite cu apa rece.

– Copiii sunt, in general, mai sensibili la febra decat adultii, din acest motiv temperatura lor trebuie masurata regulat, dimineata si seara, chiar si cand au numai o stare subfebrila.

– Transpiratia bolnavului cu febra indica, in general, scaderea temperaturii. Transpiratia si, prin intermediul acesteia, transferul de caldura, pot fi intensificate prin administrarea de lichide caldute si invelirea bolnavului.

Provocarea transpiratiei este posibila numai in cazul unei circulatii sanatoase, dupa verificarea corespunzatoare a acesteia.

– Febra poate fi scazuta si prin administrarea de medicamente. Administrarea medicamentelor se face numai dupa sfatul medicului.
Sa fim atenti cu medicamente ramase cu alte ocazii in casa!

Masurarea febrei

Temperatura corporala poate fii masurata rectal, oral sau axilar (sub brat).Atunci cand temperatura este masurata sub brat, rezultatul este cu 0,3-0,5 °C mai scazut decat in cazul masurarii intr-o cavitate a corpului. Pentru acuratete, masurarea temperaturii cu un termometru obisnuit cu mercur dureaza 10 minute.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Febra – Cauze, Simptome si Tratamente

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns