Traumatism << Lovitura de bici >>0 Comments

Publicat in:


>

 Ce este traumatismul „Lovitura de bici”?
   In cazul in care capul, ca urmare a unui soc, cel mai adesea cu ocazia unui accident rutier, penduleaza in fata si in spate, asemanator unui bici, ligamentele ce leaga vertebrele cervicale se intind brusc. Ligamentele vertebrelor cervicale se intind brusc si in mod semnificativ, ceea ce determina o intindere brusca a nervilor si vaselor sanguine. Acesta este asa numitul fenomen „lovitura de bici”. In toate traumatismele privind zona moale, ligamentele, vasele de sange si muschii de la nivelul cervical sunt incluse in tematica acestui traumatism.
Simptomele „loviturii de bici”
durere cervicala la nivelul capului si mobilitate limitata
– adesea scaderea sensibilitatii si durere ce iradiaza in brate
– ameteala
– cefalee
– tiuituri in urechi
Aparitia traumatismului <<Lovitura de bici>>
   Acest traumatism este specific accidentelor de masina. In cazul unui impact brusc venit din spate, capul se apleaca spre spate, apoi penduleaza in fata. Daca impactul poate fi anticipat, se poate preveni traumatismul prin incordare a muschilor gatului. In cazul in care coliziunea este brusca, traumatismul este grav. Principalul factor al aparitiei traumatismului il reprezinta efectul neasteptat, suferit de ligamentele vertebrelor cervicale.
    Conditia specifica aparitiei traumatismului o reprezinta accidentele de masina, deoarece din cauza accidentului brusc, neasteptat, nu este timp pentru incordarea muschilor gatului si, implicit, evitarea traumatismului.
Tratamentul traumatismului
     Principala sarcina o reprezinta imobilizarea gatului. Vindecarea si intarirea musculaturii stabilizatoare poate fi ajutata prin intermediul gimnasticii recuperatorii si fizioterapiei.
Ce are de facut bolnavul
    Dupa trauma, gatul devine deosebil de sensibil si trebuie tratat cu mare atentie. Vertebrele cervicale nu trebuie solicitate, numai intarite cu ajutorul exercitiilor.
Cand ne adresam medicului?
    In cazul in care, ca urmare aunui impact exterior puternic, apare durere in zona cervicala, adresati-va imediat medicului. Dupa o coliziune brusca trebuie examinat in mod obligatoriu, daca nu cumva ati suferit o trauma cervicala, chiar daca nu simtiti nici o durere. Adesea, durerea si restul simptomelor apar numai dupa cateva ore sau chiar zile.
Cum procedeaza medicul?
    In primul rand, medicul se va informa exact despre conditiile producerii accidentului. Apoi printr-un examen amanuntit, va exclude posibilitatea unei fracturi a vertebrelor cervicale. Inc azul in care stabileste un diagnostic de traumatism „lovitura de bici”, va aseza pe gatul pacientului un guler cervical, realizat din burete si eventual va prescrie gimnastica de recuperare

IMPORTANT!!! In cazul accidentelor rutiere, trebuie tinut mereu cont de traumatismul „lovitura de bici”, chiar si atunci cand bolnavul nu acuza simptome – intrucat simptomele tipice pot sa apara dupa mai multe ore sau zile.

Evolutia bolii
     Chiar si in cazuri fara simptome se recomanda imobilizarea pentru cateva zile. In caz de aparitie a simptomelor, dupa asezarea gulerului cervical pentru o perioada de 3-6 saptamani, pacientul nu va mai prezenta simptome. In cazul in care simptomele (dureri de cap, ameteala, dureri musculare la nivel cervical, amorteala membrelor superioare) persista, este nevoie si de gimnastica de recuperare. Din pacate, in cazuri foarte rare, nu poate fi evitata operatia.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Traumatism << Lovitura de bici >>

Lasă un răspuns