Diabetul – simptome, tratamentUn comentariu

Publicat in:
Etichete: diabet, glicemia, glucoză sangvină, insulino dependentă

SIMPTOME

Simptomele maladiei sunt foarte caracteristice: copilul slăbeşte deşi mănâncă bine şi pofta de mâncare este normală, urinează foarte des (chiar şi noaptea), îi este adeseori sete, poate prezenta semne de deshidratare şi este, în general, obosit fără motive clare. Diagnosticul de diabet se stabileşte după analize de sânge şi de urină, prescrise de medic şi efectuate în laborator.

COMPLICAŢII

Complicaţiile diabetului sunt frecvente în forma insulino – dependentă. Ele se pot manifesta prin leziuni ale retinei (din cauza unei degradări a vaselor sangvine), ceea ce îl obligă pe tânărul diabetic să se supună cu regularitate unui examen al ochilor. Se instalează, cu regularitate, infecţii cronice (ca infecţiile urinare). Un diabet netratat sau rău echilibrat poate duce la comă diabetică (acidocetoză). Cea mai bună metodă de prevenire a tuturor complicaţiilor constă în menţinerea diabetului într-o stare de perfect echilibru (realizarea unui aşa-numit diabet compensat), fapt obţinut numai prin aplicarea permanentă a terapiei specifice.

TRATAMENT

Tratamentul constă în men­ţinerea concentraţiei de glucoză sangvină (glicemie) cât mai aproape de cea normală. Copilului insulinodependent trebuie să i se injecteze insulină cam de două ori pe zi. Pentru a fi mai liber, este recomandabil ca el să înveţe să-şi facă singur injecţiile  şi să-şi controleze glicemia. In acest scop, copilul pune pe o bandă reactivă o picătură de sânge din vârful degetului. Comparând culoarea benzii reactive cu o scară de culori etalon, el poate să-şi determi­ne rapid glicemia.

Trebuie, de asemenea, să se respecte cu scrupulozitate un regim alimentar sărac în zaharuri rapide, evitându-se îndeosebi produsele de pati­serie şi bomboanele.

Copilul diabetic trebuie să practice, cu regularitate, o ac­tivitate fizică. Sporturile care solicită rezistenţă, ca nataţia şi ciclismul, ameliorează, cate­goric, trecerea zahărului în celule şi diminuează nevoile de insulină. Această afecţiune îi obligă pe micul diabetic şi familia sa să se adapteze exigenţelor tratamentului: control regulat al glicemiei, injecţii zilnice cu insulină şi regim alimentar. O strânsă colaborare între familie şi medic este foarte importantă.

PROGRESE TERAPEUTICE

Progresele realizate în tratamentul diabetului sunt importante. Astfel, insulina fabricată prin inginerie genetică înlocuieşte astăzi insulina extrasă de la porc, folosită mult timp. Cercetătorii încearcă să pună la punct tehnici de administra­re mai bine tolerate şi mai eficiente (spray nazal, rezervor de insulină implantat sub piele), dar recurgerea la injecţii rămâne încă de neînlocuit la copil. Adevăratul progres se va produce atunci când se vor putea adapta permanent şi încontinuu dozele de insulină în funcţie de nevoile organismului.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Diabetul – simptome, tratament

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns