Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

iulie 24, 2012

Plamanii – structura si vascularizatia lor

Publicat pe 24 iul. 2012 at 3:38pm
Plamanii

Sunt organe pereche situate in cavitatea toracica, organe fibro-elastice capabile sa iti modifice volumul in timpul respiratiei. Greutatea unui plaman variaza intre 800 si 1.000 degrame, din care mai bine de 50% este reprezentat de sange. Plamanii au ca principala atributie asigurarea necesarului de oxigen al organismului pentru buna desfasurare a activitatilor zilnice.

La nastere, plamanii au o culoare alb-roz; la adult culoarea lor este mai inchisa, cu numeroase pete gri; pe masura ce persoana inainteaza in varsta, aceste pete devin negre. Coloratia inchisa se datoreaza unor granule de carbon care se depoziteaza in tesutul alveolar, la…

Tumorile paratiroidiene

Publicat pe 24 iul. 2012 at 12:22pm

Cancerele glandei paratiroide sunt foarte rare, dar dacă apar, ele pot da metastaze în alte organe ale corpului.

ADENOMUL

Majoritatea tumorilor de paratiroidă sunt benigne (necanceroase) şi sunt denumite adenoame. Acest fel de tumori poate cauza hiperparatiroidismul (hipersecreţia de PTH în sânge), care duce la creşterea nivelului calciului în sânge. Complicaţiile excesului de calciu includ formarea de pietre la rinichi şi pierderea densităţii osoase, din cauza eliberării de calciu în fluxul sanguin.

Tratamentul tumorilor de paratiroidă se bazează pe intervenţia chirurgicală de rezecţie a glandei (paratiroidectomie). In majoritatea cazurilor este implicată o singură glandă, dar dacă sunt afectate toate patru, se încearcă, dacă este posibil, lăsarea pe loca unei cantităţi mici de ţesut,…