Cum arata bacteria care duce la aparitia cancerului gastric0 Comments

Publicat in:
Etichete: bacterie, cancer gastric, decese, franta, h pylori, Helicobacter pylori, medici, stomac

Afectiunile cancerigene gastrice ar putea fi cauzate de o bacterie, potrivit unei analize realizate de medicul Hilde De Reuse de la Institutul Pasteur. Expertii sunt de parere ca afectiunile cancerigene intalnite la stomac sau cancerele gastrice sunt, in 90% din cazuri, adenocarcinoame. Acestea sunt tumori maligne care se dezvolta la nivelul glandelor din mucoasa gastrica.

Helicobacter pylori

Helicobacter pylori

In intreaga lume, cancerul de stomac se intalneste des si ramane a doua cauza de mortalitate provocata de cancer. In lume, in fiecare an aproximativ 990.000 de cazuri noi cauzeaza circa 800.000 de decese.

In tari precum Franta sunt diagnosticate intre 6.000 si 8.000 cazuri noi in fiecare an. In momentul cand cancerul gastric a fost diagnosticat la indivizi de peste 65 de ani, rata de mortalitate in primii cinci ani dupa diagnosticare ajunge la valoarea de 75%.

Medicii ne anunta ca infectarea stomactului cu bacteria Helicobacter pylori reprezinta un factor de risc major pentru dezvoltarea cancerului gastric. Potrivit specialistilor, aceasta bacterie a fost descoperita acum 3 decenii si poate coloniza stomacul a circa jumatate din populatia mondiala.

Expertii sustin ca totusi, incidenta infectiei cu Helicobacter pylori este in scadere in statele industrializate. Medicii francezi au estimat ca aceasta infectia cu bacteria mentionata determina declansarea a 60%-90% din totalul cazurilor de cancere gastrice.

Cum apare si cum evolueaza aceasta bacterie in corpul uman?

Potrivit oamenilor de stiinta, infectia cu Helicobacter pylori se capata in copilarie si rezista in organism zeci de ani. Aceasta infectie cauzeaza aproape intotdeauna o gastrita cronica, insa dintre cei infectati, numai aproape o zecime dezvolta un cancer gastroduodenal.

De asemenea, s-a observat ca afectiunea cancerului gastric se declanseaza doar la 1%-3% dintre persoanele infectate. Medicii ne anunta ca factorii de risc care favorizeaza evolutia cancerului gastric sunt:

  • predispozitiile familiale,
  • factorii de mediu precum fumatul, consumul exagerat de sare si
  • infectarea cu o tulpina foarte virulenta a bacteriei Helicobacter pylori.

Infectia cu aceasta bacterie poate fi tratata cu ajutorul unei combinatii de antibiotice si un inhibitor cu pompa de protoni.

Expertii ne anunta ca eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori poate preveni aparitia cancerului gastric, dar doar in stadii precoce din evolutia catre cancer.

Cei care ar trebui monitorizati si tratati in mod preventiv contra infectiei cu aceasta bacterie sunt bolnavii care au suportat o operatie de extirpare pe cale chirurgicala a stomacului, rudele de gradul I ale bolnavilor care au un cancer gastric si bolnavii originari din regiuni cu o incidenta ridicata a cancerului gastric.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum arata bacteria care duce la aparitia cancerului gastric

Lasă un răspuns