Meniscurile sunt nişte platouri de formă semicirculară, formate din fibrocartilaj rezistent, care acoperă suprafaţa articulară a tibiei. Ele acţionează ca nişte „amortizoare” aflate în interiorul genunchiului şi împiedică mişcările laterale ale femurului.
Dacă suprafaţa superioară a tibiei este privită de sus, în interiorul articulaţiei deschise a genunchiului se pot observa cu uşurinţă cele două meniscuri în formă de c.
Denumite după echivalentul grec al cuvântului „semicerc”, meniscurile sunt platouri de fibrocartilaj rezistent, situate deasupra suprafeţei articulare a tibiei, adâncind astfel depresiunea în care se articulează condiţii femurali.
ABSORBŢIA ŞOCURILOR
Meniscurile îndeplinesc şi rolul de „amorlizoare” aflate în interiorul genunchiului şi contribuie la împiedicarea oscilaţiilor articulare în plan lateral.
STRUCTURA MENISCURI LOR
în secţiune transversală, cele două meniscuri au formă de pană (ic), cu marginile mai late dispuse la exterior. Porţiunea centrală este subţire, nefixată. In partea anterioară, cele două meniscuri se prind unul de altul prin intermediul ligamentului transvers al genunchiului, în timp ce marginile lor externe sunt bine prinse de capsula articulară.
INSERŢIILE MENISCALE
Prinderea meniscului medial de ligamentul colateral intern are o mare semnificaţie clinică, deoarece meniscul poate fi lezat în cazul afectării acestui ligament, specifice sporturilor de contact.
In interiorul genunchiului se află două meniscuri în formă de c. Ele sunt nişte platouri din fibrocartilaj rezistent, în care se articulează condiţii femurali (capetele femurului).
Rotula
Situală în grosimea tendonului puternicului muşchi cvadriceps femural, rotula esle cel mai mare os sesamoid din organism. Un os sesamoid este un os care se dezvoltă în grosimea tendonului unui muşchi, pentru a asigura protecţia acestuia împotriva leziunilor de uzură care pot apărea la locul de trecere a tendonului peste capătul unui os lung.
__ STRUCTURĂ__
Rotula are o formă turtită, cu o suprafaţă anterioară de formă convexă, care poate fi palpată cu uşurinţă sub piele. între patelă şi piele se află o bursă (sac plin cu lichid], care contribuie la reducerea fricţiunii şi protejarea rotulei când îngenunchem.
CARTILAJUL ROTULIAN
Suprafaţa posterioară (din spate) a rotulei este acoperită cu un cartilaj neted şi se articulează cu capătul distal al femurului sub forma unei articulaţii sinoviale.
0 parte din fibrele care aparţin puternicului muşchi cvadriceps al coapsei, se inserează pe marginea superioară a rotulei, în timp ce de la marginea sa inferioară ia naştere ligamentul rotulian, care coboară până la tuberozitatea tibială.