10 moduri sa iti calmezi anxietatea de interviu0 Comments

Publicat in:
Etichete: anxietate, interviu, job, sfaturi

Este dificil sa nu fii nervos inaintea unui interviu important pentru un loc de munca. Cu tot accentul care se pune pe felul in care performezi in cadrul acestuia nu este deloc suprinzator ca vei experimenta un oarecare grad de anxietate despre tot ce se intampla in acest proces – de la faptul ca poate nu ai imbracamintea potrivita, ca nu raspunzi „perfect” la intrebari, sa nu pari pierdut in spatiu sau, probabil cea mai mare teama, ca nu vei fi in stare de obtii acel job.

A fi stresat sau anxios in privinta unui interviu important este pur si simplu un semn ca iti doresti sa faci bine. De fapt anxietatea ta te poate motiva ca sa te pregatesti mai bine, iti asigura energie si te mentine alert pe perioada procesului. Totodata insa anxietatea te poate impiedica sa dai tot ce ai mai bun, distragandu-ti atentia sau slabindu-ti memoria, asa ca mai jos ai zece ponturi pentru a-ti calma anxietatea si poate chiar sa o folosesti in avantajul tau:

Sfaturi interviu angajare

Sfaturi interviu angajare

Fii atent ce mananci sau bei inaintea unui interviu

Poate ca este de la sine inteles, insa evita cafeina inaintea unui interviu. La fel, nu este niciodata o idee buna sa bei alcool inaintea unui interviu, chiar daca esti incredintat ca te va relaxa. Mananca ceva usor inaintea interviului ca stomacul sa nu-ti scoata sunete nedorite sau ca sa nu te simti slabit. Un dejun copios te poate obosi, asa ca mananca moderat. (si asigura-te apoi ca te verifici in oglinda ca sa indepartezi orice potentiala firimitura sau urma de spanac dintre dinti!)

Nu te forta sa te calmezi

Fortandu-te sa te calmezi nu va face altceva decat sa iti sporeasca stresul.

Controleaza ceea ce poti controla pregatindu-te pentru interviu

Nu poti intotdeauna sa controlezi ceea ce vei fi intrebat sau ce se va intampla in cadrul interviului, dar poti controla cum te pregatesti pentru acesta. Cerceteaza organizatia, practica raspunsuri la intrebari de interviu, practica stransul de mana, practica povestitul de exemple relevante cu privire la abilitatile tale etc. Cu cat mai pregatit si mai cunoscator esti in privinta potentialului tau angajator cu atat exista sansa mai mare sa te descurci bine in cadrul interviului. Daca poti, simuleaza participarea ta la interviu, poate cu ajutorul unui prieten, cere-I sa iti puna intrebari pentru a te pregati. Totodata, daca nu stii exact locul unde are loc interviul asigura-te ca pleci devreme pentru a avea destul timp la dispozitie. Nu te grabi in ultimul minut – ia in calcul traficul si potentialele intarzieri.

Noteaza ce ganduri te framanta

Fa o lista cu tot ce iti trece prin minte legat de participarea ta la interviu. Scrisul poate fi una dintre cele mai terapeutice si eficiente modalitati prin care iti poti reduce anxietatea generala, si nu doar cea legata de un interviu pentru un loc de munca.

Chestioneaza-ti gandurile

Intreaba-te: „Este acest lucru adevarat?” Aminteste-ti, doar pentru ca o simti asa nu-l face adevarat. Poti sa iti disputi rationamentul tau emotional prin intermediul logicii ? Straduieste-te sa iti schimbi gandirea pentru a-ti schimba mintea. Observa constient care din gandurile tale non-necesare iti sporesc probabil anxietatea.

Respira

Cand esti anxios, respiratia este superficiala. Incearca sa respiri in timp ce numeri pana la 4, apoi tineti respiratia in timp ce numeri pana la 2, si dupa expira in timp ce iarasi numeri pana la 4. Fa acest exercitiu pret de un minut sau doua. Poti sa practice acest tip de respiratie oriunde, inclusiv in anticamera unde astepti inainte de a intra la interviu, nimeni nu va baga de seama.

Incearca sa oftezi

Uneori poate sa fie dificil sa respiri adanc cand esti stresat, asa ca incearca sa oftezi. Ia o gura de aer si las-o sa iasa ca un oftat. O sa simti probabil cum ti se relaxeaza umerii (tensiunea din jurul gatului si a umerilor este o reactie obisnuita la anxietate).

Postura de super-erou

Inainte sa pleci la interviu ia-ti o postura de super-erou: este o atitudine de putere si este opusa anxietatii. Indreapta-ti spatele, pune-ti mainile pe solduri astfel incat coatele sa iasa in afara, ca si cum ai sta pe varful lumii si ai observa tot ce se intampla pe domeniul tau. Respira adanc de cate ori. Aminteste-ti, lumea este la picioarele tale. Daca ai timp, afla mai multe despre importanta posturii si a limbajului non-verbal.

Exerseaza compasiunea fata de tine insuti

Concentreaza-te pe aceste cuvinte: intelepciune, tarie, caldura, acceptare. Repetati-le in timp ce respire. Straduieste-te sa nu te critici pe masura ce inaintezi in process. Nu-ti spune nimic din ce nu i-ai spune unui prieten bun.

Iesi in afara ta

Anxietatea te face sa fi foarte centrat si concentrate pe tine insuti. Asigura-te ca te concentrezi pe altii si ca esti empatic. Saluta receptionistul sau secretara de la locul interviului. Intreaba-ti intervievatorul cum ii este ziua. Fi atent cand cineva isi spune numele si fa un efort sa ti-l amintesti. Zambeste. Interactioneaza cu ceilalti.

Foarte probabil vei experimenta un anumit grad de anxietate la interviu. Daca simti ca este prea mare sau te opreste sa progresezi cu procesul cautarii unui loc de munca atunci ar fi bine sa cauti si sa soliciti asistenta specializata. Exista multe tratamente pentru anxietate si aceasta nu ar trebui sa fie o scuza ca tu sa nu te prezinti bine la un interviu – de fapt, asa cum probabil realizezi deja, exista modalitati sa o folosesti in avantajul tau ca sa iti imbunatatesti performanta la interviu.

Sursa: Psychology Today, Katharine S. Brooks

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

10 moduri sa iti calmezi anxietatea de interviu

Lasă un răspuns