Cuprins articol:
Chistul simplu renal este de cele mai multe ori unic si se poate localiza deseori la polul inferior al rinichiului. Acest tip de chist contine un lichid sero-citrin clar, iar foarte rar acest lichid este hemoragic datorita coexistentei unor tumori papilare parietale.
Chistul renal simplu se poate calcifica, iar manifestarile clinice sunt determinate de compresiunea pe care chistul o exercita asupra parenchimului invecinat sau ureterului. Bolnavul care sufera de aceasta boala poate avea dureri lombare sau in flanc, dar si hipertensiune arteriala.
Alteori anomalia este asimptomatica si este descoperita numai din intamplare.
Trebuie spus ca in aceste cazuri, examenul clinic este normal, rareori chistul putand fi palpat, insa ultrasonografia si tomografia computerizata identifica formatiunea.
Expertii sustin ca un diagnostic trebuie facut cu urmatoarele boli: daca tumora maligna prezinta un tablou clinic mult mai grav, iar din punct de vedere imagistic – computer tomografia, ultrasonografia si imagistica prin rezonanta magnetica nucleara fac diferenta.
Boala polichistica renala
La boala polichistica renala, s-a constatat ca aceasta este intotdeauna bilaterala, iar functia renala si aparitia hipertensiunii arteriale este prezenta. In cazul abcesului renal, la ultrasonografie apare un caracter hipoechogen al continutului acestuia.
Ca sa vada stadiul in care se afla pacientul, medicul va evalua lichidul aspirat din punct de vedere citologic!
Chistul renal este mai greu de diferentiat, testele imunologice specifice fiind utile in acest sens. Infectiile si hemoragia intrachistica pot fi complicatii posibile, dar totusi destul de rare ale chistului renal simplu.
Chistul renal – tratament
Expertii spun ca tratamentul consta in aspiratia lichidului din chist urmata de scleroterapie cu alcool etilic absolut sau iophendylate pentru evitarea reacumularii de lichid.
Pentru a observa stadiul in care se afla pacientul, medicul va evalua lichidul aspirat din punct de vedere citologic. In cazul in care acesta prezinta un aspect hematic se intervine chirurgical deoarece riscul de malignizare este mare.
La chisturile infectate se poate observa ca acestea se vindeca doar in urma drenajului percutan, deoarece medicamentele de tip antibiotic ating concentratii foarte scazute in lichidul chistic. De asemenea, medicii sustin ca alte procedee mai putin invazive ar fi „fenestratia” chistului, marsupializarea endoscopica interna si excizia chirurgicala a chisturilor.