O substanta care are efectul unui superglue ar putea fi utilizata in chirurgia cardiaca. Aceasta substanta deosebita a fost pusa la punct de expertii de la Harvard Medical School. Acesta are capacitatea de a acoperi defectele inimii si, de asemenea, poate stopa sangerarile din timpul operatiilor.
Oamenii de stiinta au testat lipiciul pe anumite animale, precum porcii, a caror inima e asemanatoare cu a oamenilor, si au descoperit ca acesta poate chiar repara defecte cardiace.
Cercetatorii spun ca la inceput, acest lipici seamana foarte mult cu mierea si de indata ce este fixat, moleculele din lipici patrund intre fibrele de colagen din tesut.
Trebuie spus ca substanta denumita colagen este proteina care ofera tesutului structura si forma. Chirurgii utilizeaza mai apoi lumina ultravioleta ce face ca moleculele sa elibereze radicalii liberi, care sunt foarte reactivi si leaga moleculele, punand bazele unor lanturi stabile.
Rezultatul este o substanta ce seamana cu cauciucul, cu molecule care sunt interconectate de colagenul inimii.
In lumea medicala exista solutii adezive pentru reparat tesuturile, insa acest lipici difera de ele destul de mult prin faptul ca se intareste repede, este compatibil cu toate tipurile de tesut si nu este nevoie ca tesuturile sa fie uscate pentru ca lipiciul sa adere.