Se poate mosteni dependenta de zahar?0 Comments

Publicat in:
Etichete: dulce, genetic, mostenire, prajituri, studiu, zahar

Majoritatea expertilor in nutritie sunt de parere ca oamenii sunt programati pentru a le place zaharul. Noile cercetari arata ca unii oameni sunt genetic orientati sa fie dependenti de mancarurile dulci.

Zaharul este un drog, asa o arata cercetarile. Nu poti avea un regim sanatos incluzand in el „putin” zahar. De aceea, drogul trebuie sa dispara.

Dependenta de zahar

Dependenta de zahar

Potrivit specialistilor, dependenta de zahar este asemanatoare dependentei de heroina, cocaina sau nicotina. Iar fostii alcoolici sau fumatori se indreapta, de cele mai multe ori, spre cel mai accesibil si usor de gasit drog: zaharul.

Savantii au observat ca suntem diferiti in ceea ce priveste capacitatea de a simti placerea. Unii dintre noi au nevoie de mult mai multa stimulare pentru a simti placerea, ceea ce atrage dupa sine obiceiuri care sa induca impulsuri in centrul fericirii din creier: dependenta de droguri si alcool, dependenta de jocuri de noroc, dependenta de sex, de zahar, de mancare.

Ei spun ca de fapt, aceste dependente apar la oamenii care se nasc cu variatii genetice la nivelul mecanismelor care produc placerea.

Cum poate creierul uman sa decida gusturile?

In momentul cand mancam, luam contact cu aromele prin intermediul mugurilor gustativi de pe limba, dar si prin intermediul nasului.

Aproape instantaneu, informatia este preluata de nervi si transmisa la nivel cerebral. Creierul o prelucreaza, anunta tubul digestiv sa produca enzimele necesare digestiei si, in plus, ne face sa simtim placere sau neplacere fata de gustul respectiv.

Centrii specializati din sistemul limbic fac posibila aceasta senzatie prin intermediul dopaminei, numita „molecula placerii”. Iar zaharul, grasimea si sarea sunt alimentele care stimuleaza producerea celor mai mari cantitati de dopamina.

Studiile efectuate asupra adolescentilor, slabi sau obezi, au descoperit ca cei al caror creier au mai putin receptori pentru dopamina sunt predipusi la a se ingrasa, deoarece mananca mai mult pentru a atinge aceeasi senzatie.

Se poate invinge dependenta de zahar?

Este nevoie de vointa si de schimbarea obiceiurilor alimentare pentru a schimba acest tip de dependenta, dar nu este imposibil. Solutii exista, iar de exemplu, una dintre ele este echilibrarea nivelului de zahar in sange. Acest lucru se poate obtine printr-un mic dejun sanatos si copios.

Potrivit expertilor, mesele din timpul zilei trebuie sa fie reduse cantitativ si plasate la distante de 3-4 ore. Nu este bine sa se manance in intervalul de trei ore de dinainte de ora de culcare.

Apoi, eliminarea zaharului si a indulcitorilor artificiali trebuie sa fie noua moda. Fara dulciuri, bauturi dulci, sucuri de fructe si indulcitori artificali. Iar somnul din timpul noptii trebuie sa ajunga la 7-8 ore. Lipsa somnului duce la cresterea poftelor, mai spun expertii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Se poate mosteni dependenta de zahar?

Lasă un răspuns