Tintaura, inamicul asteniei0 Comments

Publicat in:
Etichete: astenie, balonare, experti, planta, tintaura

Despre tintaura

Printre plantele care cresc in tara noastra se gaseste si tintaura, o planta anuala sau bienala, din familia gentianaceelor.

Tintaura

Tintaura

Tintaura se poate folosi sub forma de ceai si est foarte buna pentru combaterea asteniei. Tulpina plantei are circa 50 de cm, iar frunzele sunt opuse sub forma de stea, cu flori albe si roz. In Romania, aceasta floare infloreste la inceputul verii.

Tintaura traieste in zonele calde, cu clima temperata, iar in Romania se gaseste pe dealurile insorite, tufarisurile, zonele despadurite.

Beneficii tintaura

Expertii sustin ca la aceasta planta, substanta amara continuta de ea stimuleaza pofta de mancare.

De asemenea, aceasta planta se foloseste in cazul problemelor generate de anorexia nervoasa frecventa in mediul tinerelor adolescente, situatie in care se consuma sub forma de ceai.

Tintaura are un efect benefic si in cazul digestiei lente si a tranzitului intestinal lent, dar si in cazul balonarii. Are rolul de a creste circulatia sanguina si stimuleaza functia biliara, iar in caz de calculi renali are efect calmant.

In fitoterapie, se foloseste intreaga parte cu inflorescente, care creste deasupra pamantului. Planta se recolteaza in perioada infloririi si se usuca in loc uscat.

Cum se consuma

Tintaura se consuma sub forma de ceai simplu sau in amestec. Este o componenta indispensabila a bauturilor aperitive, lichiorurilor amare. Se foloseste si in industria berii.

Cele doua substante active mai importante sunt substantele amare numite eritaurina, respectiv eritrocentaurina.

Acestea au functia de a stimula benefic functia gastrica si intestinala a organismului. Ceaiul de tintaura se prepara in felul urmator: aveti nevoie de circa 250 ml de apa, peste care se toarna o lingurita de planta maruntita. Trebuie sa lasati la macerat circa 6-10ore, apoi se strecoara si se consuma inainte de masa, neindulcit.

Expertii in domeniu recomanda tintaura pentru:

  • lipsa poftei de mancare,
  • tulburari gastrice,
  • balonare,
  • probleme biliare,
  • probleme circulatorii si
  • astenie.
Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Tintaura, inamicul asteniei

Lasă un răspuns