In prezent, nici un tratament nu permite vindecarea definitivă a astmului. Au fost obţinute progrese, în ceea ce priveşte terapia, graţie unei mai bune înţelegeri a mecanismului bolii. Medicii au posibilitatea să aleagă între mai multe medicamente. Administrate copilului sub control medical – sub formă de aerosol, spray, pudră sau inhalaţie -, acestea îi permit să ducă o viaţă întru totul normală.
Crizele de astm survin adeseori seara sau noaptea. După o chintă de tuse, expiraţia copilului devine şuierătoare şi dificilă; copilul transpiră, bătăile inimii se accelerează, degetele şi buzele pot căpăta o tentă albastru-violetă. Crizele tind să se liniştească după câteva zeci de minute.
Evoluţia astmului este foarte variabilă: boala poate să rămână limitată la câteva crize izolate care nu pun o problemă reală, sau acestea se pot succeda la intervale neregulate. In acest caz, va fi necesar un tratament de fond.
TRATAMENT ASTM
Terapia astmului se bazează pe administrarea de bronhodilatatoare, care lărgesc bronhiolele pentru a ameliora trecerea aerului.
Tratamentul astmului trebuie să fie evaluat în funcţie de intensitatea acestuia, a manifestărilor pe care le declanşează şi a vârstei copilului.
Antiinflamatoarele pe bază de corticoizi trebuie evitate în tratament continuu, căci ele pot perturba creşterea copilului; dar, ca şi în cazul bronhodilatatoarelor, acum se pot administra cu o mai bună toleranţă sub formă de spray.
Chiar în absenţa crizei, este preconizat un tratament de fond, care îi permite copilului să ducă o viaţă normală.
Spitalizarea este uneori indispensabilă pentru a administra medicamentele prin perfuzie sau pentru a-l oxigena pe bolnav. In prezent, nu există un tratament care să vindece complet astmul. Dacă aveţi nevoie, nu ezitaţi să solicitaţi un ajutor psihologic pentru neliniştea provocată şi întreţinută de boala copilului.
ALERGIA NU EXPLICĂ TOTUL
Adeseori, astmul este calificat ca fiind alergic, pentru că este provocat de praf, de acarienii prezenţi în aşternutul de pat şi în covoare sau de perii animalelor domestice.
Totuşi, principalul factor care declanşează boala este infecţia virală a căilor respiratorii superioare. De aceea, recrudescenţa astmului se produce toamna şi vara.
Inhalarea de poluanţi, de aer rece şi umed provoacă, de asemenea, crize de astm. Ingrijirile se întemeiază, mai curând, pe o supraveghere medicală atentă decât pe o desensibilizare ale cărei rezultate sunt adeseori incerte.