Erupţiile cutanate sunt foarte frecvente la copil. In toate cazurile, este necesar un diagnostic stabilit de medic pentru a îndepărta orice risc de complicaţie.
Erupţia se poate prezenta sub diferite forme: cu pete roz şi uneori cu febră (este cazul erupţiei eritematoase), cu vezicule cutanate (este cazul erupţiilor buloase) sau cu pete în relief de culoare purpurie (este cazul erupţiilor purpurice). Apariţia precoce şi repetarea erupţiilor la copil sunt semne de alarmă ce trebuie luate foarte în serios.
ERUPŢIILE ERITEMATOASE
Erupţiile eritematoase sunt cele mai curente şi cele mai uşor de identificat: roşeaţa de pe piele dispare când este apăsată cu degetul. Sunt localizate pe o mică suprafaţă a pielii sau generalizate pe tot corpul. Benigne şi temporare, ele pot avea mai multe origini.
Origine infecţioasă. Adeseori, leziunile anunţă o boală infecţioasă: rujeolă, rubeolă, scarlatină. Uneori, ca în cazul pojarului uşor, apariţia petelor indică vindecarea bolii. Campaniile de vaccinare împotriva bolilor infantile au contribuit mult la diminuarea frecvenţei acestor erupţii.
Origine alergică. Anumite erupţii în relief se manifestă printr-o iritare care antrenează mâncărime. Declanşate de eliberarea de histamină, ele pot să fie provocate de consumarea anumitor alimente (fragi, crustacee), contactul cu plante (urzici), înţepăturile de insecte (ţânţari) sau, mai rar, de luarea unor medicamente. Asemenea erupţii sunt rezolvate printr-un tratament antihistaminic.
CE-I DE FĂCUT IN CAZUL UNOR MÂNCĂRIMI?
De cele mai multe ori, mâncărimile au o cauză locală: înţepături de insecte, eritem solar, iritare a pielii. Câteodată, acoperă tot corpul şi se agravează la scărpinat.
Trebuie căutată originea (alergie sau boală mai generală). In afară de tratarea cauzei, este bine să fie folosite pentru toaletă produse neiritante (săpun dermatologic, lapte de toaletă), asociate, eventual, cu tratament antihistaminic.