Cum ne protejam de cancerul de piele?0 Comments

Publicat in:
Etichete: cancer de piele, cancerul de piele, creme de protectie, creme protectie solara, protectie soare, raze solare, UV

Numarul cazurilor de cancer de piele din lume creste ingrijorator in fiecare an. Deocamdata nu exista statistici precise ale melanomului malign, dar se estimeaza ca el reprezinta un procent de 2-3% din totalul tumorilor maligne.

In Europa, cea mai mare incidenta a acestei teribile maladii – cancer de piele – este in tarile scandinave, iar cea mai redusa in tarile mediteraneene. Noi suntem undeva pe la media europeana, insa trendul este unul nefavorabil.

Cancer de piele

Cancer de piele

Medicii dermatologi afirma ca melanomul malign este o forma de cancer cu mortalitate ridicata. Ei spun ca in fazele incipiente, rata de supravietuire poate depasi 10 ani la un procent intre 50-90% din pacienti, iar in fazele avansate acest interval scade la 5 ani.

In aceste conditii, prudenta este extrem de importanta. Este motivul pentru care este esential sa acordam atentie fiecarei modificari a pielii cat de nesemnificativa in aparenta.

Cauzele aparitiei cancerului de piele

Cauzele aparitiei unui cancer de piele pot fi mai multe, dar in primul rand factorul genetic, asa numitul fototip si, mai ales, factorii de mediu.

Expunerea intensa si indelungata la soare este, in mod cert, o cauza a aparitiei unui cancer de piele.

Expertii sustin ca soarele a devenit un dusman agresiv, deoarece oamenii se expun de mii de ani la soare fara creme de protectie.

Stratul de ozon cu rol protector fata de UV este din ce in ce mai distrus, astfel incat protectia naturala fata de acestea s-a diminuat. In plus, primavara aproape ca a disparut primavara, cand se facea tranzitia catre sezonul estival.

Medicii spun ca cele mai perculoase arsuri apar la munte unde din cauza aerului mai rece, a vantului, cu atat mai mult iarna nu percepem la adevarata valoare puterea soarelui. De asemenea, nudistii se expun unui risc mai mare de a dezvolta cancer de piele, pentru ca zonele in general acoperite cu costum de baie, in special sanii, sunt si cele mai sensibile la radiatia UV.

Cancerul de piele poate apare si in urma unor arsuri grave, chiar daca va aflati in alte locuri. Soarele poate fi periculos oriunde, chiar si in masina, acolo unde geamurile sau parbrizul nu ofera niciun fel de protectie UV. La fel daca stam acasa sau intr-un birou in dreptul unei ferestre. Si in aceste cazuri pot aparea arsuri.

Cum ne protejam de cancer de piele?

Dermatologii afirma ca oamenii ar trebui sa foloseasca obligatoriu cremele de protectie solara cu un factor de protectie cat mai mare, cel putin in primele zile de expunere. Pentru a evita aparitia unui cancer de piele, este esential sa va protejati utilizand astfel de produse.

In al doilea rand, ar trebui sa nu stea la soare mai tarziu de ora 9-10, respectiv nu inainte de 17. Trebuie sa se stiti si faptul ca nici hainele nu protejeaza in totalitate de radiatiile solare, motiv pentru care puteti suferi arsuri chiar daca stati imbracati.

Asa ca, au aparut pe piata hainele cu protectie UV, sub care nu e nevoie sa folosim creme de protectie. De asemenea, trebuie stiut ca la plaja nu este suficienta o singura aplicare a cremei pe piele. Dupa fiecare intrare in apa e nevoie sa ne dam din nou cu crema. Riscul de a face cancer de piele se diminueaza.

O atentie speciala trebuie sa o avem la copii care au o piele mai subtire, mai sensibila. Aceasta sensibilitate mai mare este motivul pentru care ei au nevoie de creme de protectie speciale, diferite de ale adultilor chiar la acelasi grad de protectie.

Cel mai bine este sa ne protejam la inceput cu crema de soare factorul 50 plus, indiferent de tipul de piele. Pe masura ce ne-am expus, se poate trece la un factor mai mic, dar nu niciodata sub 25. In plus, in farmacii sunt protectoare solare care se regasesc in toate formele – creme, lotiuni, spray-uri, astfel incat putem alege formula ideala pentru fiecare tip de ten.

Cremele autobronzante trebuie alese de asemenea cu foarte mare atentie si, de preferat, la indicatia si sub indrumarea unui medic dermatolog.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum ne protejam de cancerul de piele?

Lasă un răspuns