Mecanismele somnului0 Comments

Publicat in:
Etichete: ceasul biologic, mecanismele somnului, somnul

Somnul este rezultatul unei lungi perioade de evoluţie, în cursul căreia organismul a integrat trei mecanisme esenţiale.

Ceasul biologic. Are de obicei 24 de ore şi semnalează apariţia somnului. Acest ceas intern, numit şi circadian, este situat în zona centrală a creierului.

Economia de energie. Cu cât starea de veghe durează mai mult, cu atât somnul ce urmează este mai lung şi mai profund. Există deci o adaptare a somnului – în timpul căruia consumul de energie este redus la minim – în funcţie de durata şi de intensi­tatea stării de veghe.

Mecanismul oscilator. Intrerupe periodic somnul la fiecare 90 de minute, după care se instalează faza de somn paradoxal. Acest mecanism, care există la păsări şi mamifere, este activat de celu­lele nervoase situate în creier, însă modul în care funcţionează rămâne un mister.

Somnul paradoxal. Fiecare peri­oadă de somn lent este urmată de o perioadă numită somn paradoxal. în timpul acestei faze, care durează 10-15 minute, activitatea cerebrală a celui care doarme este încetinită, iar tonusul muscular cu desăvâr­şire absent; globii săi oculari se mişcă repede; degetele şi muşchii feţei se mişcă încet; respiraţia este neregulată şi se întrerupe adesea, pentru ca apoi să-şi accelereze ritmul. Aceasta este perioada în care visăm.

CUM SĂ DORMIM BINE

Un mod de viaţă sănătos reprezintă o condiţie esenţială pen­tru un somn bun. Există câteva reguli simple şi de bunsimţ pe care ar trebui să le aplicăm pentru a avea parte noaptea de un somn bun şi odihnitor: să nu bem băuturi energizante, cum ar fi cafeaua sau ceaiul (o infuzie calmantă, cum ar fi cea de tei sau valeriană, poate avea efecte benefice asupra somnului), nici să nu fumăm seara; să ne trezim şi să ne ducem la culcare la ace­leaşi ore.

Este recomandabil şi să desfăşurăm activităţi fizice şi, dacă este posibil, să facem o plimbare înainte de a ne duce la culcare, trăgând adânc aer în piept. în cele din urmă, în camera în care dormim nu trebuie să fie prea cald, ci o temperatură de maximum 18°C.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Mecanismele somnului

Lasă un răspuns