Sensibilitatea0 Comments

Publicat in:
Etichete: durerile, durerile abdominale, reflex de apărare, sensibilitatea

Sensibilitatea este funcţia sistemului nervos care permite primirea tuturor informaţiilor din mediul exterior sau interior, iar apoi analiza lor si reacţia la acestea.

Sensibilitatea corpului uman poate fi conştientă sau inconştientă. Ne este indispensabilă pentru a ne situa corpul în spaţiu şi ne permite să simţim un anumit număr de senzaţii, precum cea de cald sau de rece, o mângâiere sau, dimpotrivă, o lovitură violentă şi dureroasă. Sensibilitatea se transmite prin fibrele nervoase, care pot avea două trasee diferite.

ROLUL SENSIBILITĂŢII

Există trei forme de sensibilitate, fiecare având rolul ei specific:

1.Sensibilitatea numită exteroceptivă transmite la creier informaţiile mecanice (senzaţiile de contact şi presiune mare), termice (rece, cald) şi dureroase (iritare), datorită receptorilor din piele şi mucoase: mesajul ajuns la creier devine conştient ori se transformă în reflex de apărare. Acest tip de sensibilitate se manifestă, de exemplu, atunci când simţim că ne e frig (şi ne acoperim cu ceva) sau când ne retragem involuntar mâna de pe un obiect fierbinte, ca să nu ne ardem.

2.Sensibilitatea numită proprioceptivă are rolul de a ne furniza informaţii despre poziţia corpului în spaţiu şi intensitatea contracţiilor musculare, necesare în menţinerea echilibrului. Aceasta se datorează prezenţei receptorilor minusculi în unele zone ale corpului: muşchi, tendoane, ligamentele articulaţiilor, pielea de pe palme şi de pe talpa picioarelor. Aceşti receptori, sensibili la întindere şi presiune, transmit imediat informaţiile la fibrele nervoase, care le duc spre creier, unde sunt analizate. Mulţumită acestei sensibilităţi, ştim de exemplu carc este poziţia unui deget faţă de altul.

3. Sensibilitatea numită interoceptivă culege informaţii din viscere (inimă, plămâni, ficat, pancreas, rinichi, vezică): receptorii situaţi în peretele acestor organe sunt sensibili la dilataţie. Această formă de sensibilitate ne ajută să simţim durerile abdominale provocate de o afecţiune a viscerelor. Aceste trei tipuri de sensibilitate se completează şi formează ansamblul sensibilităţii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Sensibilitatea

Lasă un răspuns