Pediatrie0 Comments

Publicat in:
Etichete: anemie, bradicardie, nascuti prematur, nou nascuti, Pediatrie

ENTEROCOLITA NECROZANTĂ – Este o afecţiune inflamatorie a tractului digestiv care poate deter­mina distensia şi chiar perforarea intestinului. Cauza exactă nu este cunoscută, dar sunt incriminaţi factori ca aportul sangvin intesti­nal antenatal redus şi instabilita­tea cardiovasculară postnatală. Copiii care supravieţuiesc nece­sită nutriţie pe cale intravenoasă pe termen lung. până la refacerea integrităţii intestinului.

ANEMIA – Producerea globulelor roşii lîn măduva osoasă) la prematuri este mult diminuată şi în acelaşi timp foarte solicitată pentru înlocuirea sângelui recoltat pentru nume roasele analize necesare.

Volumul sangvin total al copi­lului prematur este de numai 50- 80 mililitri pe kilogram corp. Ast­fel. un copil cu o greutate de 750 de grame la naştere, are doar circa 40 ml de sânge. De aceea, aceşti bebeluşi necesită transfu­zii frecvente, precum şi adminis­trare suplimentară de fier şi acid folie pentru sprijinirea producerii de globule roşii.

HEMORAGIA INTRAVENTRICULARÁ -Instabilitatea cardiovasculară combinată cu scăderea sau tul­burările de coagulare pot provoca hemoragii intracraniene Isânge- rări la nivelul creierului). Acest fenomen survine la nou-născulii care nu pot fi stabilizaţi şi se poate detecta prin ecografie transcra- riană. Hemoragia severă poate determina distrugerea ţesutului cerebral, cu formare de chisturi şi hidrocefalie (acumulare de lichid cefalo-rahidian în jurul creierului).

BRADICARDIA – Se pot semnala scurte scăderi ale frecvenţei cardiace asociate apnee. Acesta poate fi un semn de infecţie sau de agravare a afectării pulmonare, dar aceasta nu repre­zintă neapărat un pericol vital.

Ductul arterial (deschis) este un vas de sânge care face legătura între aortă şi artera pulmonară şi care permite circulaţiei sangvine să şunteze plămânii fetali. în mod normal, acest canal se închide la scurt timp după naştere, dar în cazul prematurilor. în special al celor foarte bolnavi, acest fenomen nu mai are loc.
In cazul persistenţei (neînchiderii) canalului arterial, cordul bebeluşului va avea o sarcină îngreunată de circulaţia suplimentară prin acest canal, tradusă clinic printr-o frecvenţă cardiacă foarte accelerată şi un puls cu amplitudine mare. Persistenţa duetului va prelungi menţinerea suportului ventilator. închiderea duetului arterial poate fi ajutată de administrarea unor medicamente ca indometacinul (un antiinflamator nesteroidian), dar în unele cazuri este necesară intervenţia chirurgicală.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Pediatrie

Lasă un răspuns