Contraceptia2 comentarii

Publicat in:
Etichete: contraceptia, contraceptia de a doua zi, contraceptia de urgenta, pilula de a doua zi, sex neprotejat

Contraceptia de urgenta poate fi administrată pe o perioadă de până la cinci zile de la contactul sexual, pentru prevenirea unei sarcini. Metodele includ pilula de a doua zi şi dispozitivele intrauterine.
Contraceptia de urgenta este o cale sigură şi eficientă de a preveni apariţia unei sarcini nedorite. Ea este definită ca fiind reprezentată de orice metodă contraceptivă ce se foloseşte după contactul sexual.
Contracepţia postcoitală a fost folosită de mii de ani, deşi metodele folosite în trecut – cum ar fi folosirea de băuturi, vin şi pesa-rele din usturoi folosite în Egiptul Antic – erau neplăcute şi eşuau frecvent.
Contraceptia de urgenta se bazează în prezent pe folosirea de estrogen şi progesteron, aşa cum se găsesc şi în pilula contraceptivă sau pe dispozitivele intrauterine.
Contraceptia de urgenta poate fi necesară în următoarele situaţii:
■    Atunci când actul sexual a avut loc fără măsuri de contracepţie, de exemplu sub influenţa alcoolului sau a drogurilor;
■   In caz de viol sau handicap mental;
■    Eşecul metodei de contracepţie: ruperea sau „pierderea” prezervativului, accidente cu diafragmul, eliminarea unui dispozitiv intrauterin (DIU) sau dacă femeia uită să ia o pilulă contraceptivă.
Tipuri de contracepţie de urgenţă
Metodele hormonale de contracepţie postcoitală previn sau întârzie apariţia ovulaţiei. In etapele mai târzii ale ciclului ele pot preveni implantarea ovulului fecundat prin tulburarea dezvoltării mucoasei uterine. In unele cazuri, ovulaţia poate fi întârziată, ceea ce înseamnă că trebuie folosite metodele de tip barieră pentru contracepţie pe restul perioadei ciclului menstrual, ca metodă de protecţie.

O femeie poate avea nevoie de contraceptie de urgenţă dacă a făcut sex neprotejat sau dacă metoda de contracepţie folosită a dat greş. Medicul de familie sau specialistul ginecolog o pot sfătui.
Dispozitivul intrauterin de contracepţie este o formă de contracepţie de urgenţă. El poate fi folosit până ia cinci zi le de la contactul sexual neprotejat şi este foarte eficient.

METODELE HORMONALE

Metoda Yuzpe, sau metoda combinată – constă în administrarea a două doze compuse din câte două tablete, fiecare conţinând levonorgestrel (un derivat de progesteron) şi etinilestradiol (un derivat de estrogen). Tabletele se iau la interval de 12 ore şi administrarea se iniţiază la cel mult 72 de ore distanţă de un episod unic de sex neprotejat. Dacă pacienta are tromboze sau episoade de migrenă în antecedente, această metodă nu poate fi folosită. Efectele secundare includ greaţă, uneori vărsături, dar apariţia lor este mai puţin probabilă dacă pastilele sunt luate în timpul mesei.
■ Metoda administrării de progesteron singur- implică administrarea a două doze de levonorgestrel (progesteron), la interval de 12 ore una de alta. Administrarea se face sub forma a două pastile. Şi această metodă poate determina apariţia greţurilor la unele femei, dar, în general, efectele secundare sunt mai rare. Studiile clinice au arătat că această formă de contracepţie este mai eficientă decât metoda combinată, ca formă de contracepţie de urgenţă.
DISPOZITIVELE INTRAUTERINE
Dispozitivele intrauterine (DIU) conţin ioni de cupru ce sunt toxici pentru ovul şi spermatozoizi şi, prin aceasta, reduc capacitatea de fertilizare. Cuprul blochează şi implantarea.
Această metodă poate fi folosită până în ziua a cincea de contactul sexual neprotejat. Poate fi folosită şi dacă au avut loc mai multe contacte sexuale neprotejate în intervalul de cinci zile. Are o rată de eşec foarte mică – mai puţin de 1% pe ciclu, totuşi are dezavantajul că necesită o procedură de inserţie a dispozitivului şi nu este potrivită pentru toate femeile.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Contraceptia

2 comentarii

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns