Corpul uman de la A la Z. Litera S0 Comments

Publicat in:
Etichete: boli, corpul uman, enciclopedie medicala, sindrom, sindromul de moarte subită a sugarului

Sindromul de epidermoliza stafilococica acuta ( sindromul Lyell, boala ritter). Boală cutanată cauzată de stafilo-cocul auriu, în care pielea devine roşie şi dureroasă, iar în final, stratul superficial se descua-mează. Boala afectează în special bebeluşii în cursul primelor luni de viaţă. Leziunile variază ca gravitate, de la eritem (adică înroşi-rea pielii din cauza dilatării capilarelor sanguine), la vezicule (băşici) şi exfoliere generală (descuama-rea pielii). Boala este contagioasă şi poate fi tratată cu antibiotice.

SINDROM DE MOARTE SUBITĂ A SUGARULUI

Sindromul de moarte subită a sugarului (SMSS) reprezintă decesul subit şi neprevăzut al unui sugar sau copil mic, la care examinarea postmortem minuţioasă nu poate decela nicio cauză justificatoare. Frecvenţa maximă se înregistrează între două şi şase luni. Cel mai probabil, este vorba de o disfuncţie a mecanismelorde control nervos asupra sistemului car-dio-respirator. Există numeroase studii au asociat acest fenomen cu dormitul în decubit ventral (pe burtă) al copilului, aşternuturile prea moi, saltelele cu apă, fumatul în casă şi un mediu supraîncălzit. De asemenea, au fost incriminate antecedentele familiale de SMSS, precum şi infecţia cu virus sinciţial respirator.

SINDROMUL DE OBOSEALĂ CRONICĂ (SOC)

Boală supărătoare, recunoscută destul de recent ca entitate aparte. Pacienţii cu SOC suferă de slăbiciune persistentă şi oboseală după efort fizic sau chiar mental minim. Termenul se aplică, de obicei, pen-trusimptomelecareau persistat cel puţin şase luni, mai alescând există şi un istoric de infecţie virală.

SOC a existat probabil de mult timp. Până când a intrat în uz termenul de SOC, boala era cunoscută sub numele de encefalomielită mialgică (EM), dar este denumită în continuare, destul de frecvent, sindrom de oboseală postvirală.

în ciuda reţinerilor anterioare, SOC a fost recunoscută în ultimul timp ca o afecţiune reală, de sine stătătoare. Nu au fost încă descoperite tratamente medicale eficiente, în general pacienţii refă-cându-se în timp. Numeroşi pacienţi care suferă de acest sindrom, dezvoltă tulburări depresive, dar aceştia răspund atât la generaţiile noi cât şi la cele vechi de medicamente antidepresive.

SINDROMUL DE SCALEN ANTERIOR

Este cunoscut şi sub numele de sindrom de coastă cervicală sau de apertură toracică superioară. Sindromul de scalen anterior este produs de compresia vaselor sub-calviculare şi a trunchiului medial al plexului brahial lo reţea de fibre nervoase situată la baza gâtului). Pacienţii acuză dureri şi senzaţie de amorţeală la nivelul mâinilor, al gâtului sau al umerilor. Cei mai mulţi dintre ei răspund favorabil la kinetoterapie sau în cazul identificării unor obstrucţii evidente, la tratamentul chirurgical.

SINDROMUL DE SUPRASOLICITARE FIZICĂ

Scăderea funcţiei unei părţi a unui membru datorită folosirii lui repetate şi intense. Sindromul de tunel carpian, polineuropatiile sunt exemple de afecţiuni incluse în categoria bolilor profesionale determinate de folosirea intensă a unor structuri anatomice în timpul activităţii profesionale. Sindromul de tunel carpian apare, de exemplu, la cei ce lucrează mult 1a computere, tenosinivita (inflamaţia tecilor ce învelesc tendoanele) apărând ca urmare a mişcărilor repetate în articulaţia încheieturii mâinii. în majoritatea cazurilor, aceasta se rezolvă cu repaus şi tratament antiinflamator, dar unii pacienţi au nevoie şi de administrarea de corti-costeroizi sub formă injectabilă, la nivelul tendonului afectat. în unele cazuri ar putea fi necesară schimbarea activităţii profesionale, în urma afectării cronice.

SINDROMUL DE SOC TOXIC STREPTOCOCIC (SSTS)

Sindrom caracterizat prin febră înaltă, stare de şoc, vărsături, diaree şi o erupţie cutanată. Boala este produsă de streptococul tip A.

SINDROMUL DE TULBURARE AFECTIVĂ SEZONIERĂ (SADS)

Sindrom caracterizat prin schimbarea stării de dispoziţie a unei persoane în funcţie de anotimp. In cele mai multe cazuri, apare odată cu începutul iernii si se caracterizează printr-o stare depresivă, hiper-somnie, lentoare mintală şi fizică şi aport excesiv de alimente. Acest simptome dispar odată cu venirea primăverii. Ele au fost implicate şi în explicarea variaţiilor sezoniere ale frecvenţei sinuciderilor. Se presupune că aceste tulburări apar din cauza expunerii scăzute la lumină, care scade eliberare hormonului melatonină, secretat de glanda hipofiză din creier.

SINDROMULDE TUNEL CARPIAN

Presiunea exercitată asupra nervului median la nivelul tunelul carpian produce durere, înţepături şi uneori amorţeli ale policelui, indexului (degetul arătător) şi degetului mijlociu. Adeseori simptomele se accentuează în timpul nopţii şi apare frecvent în cursul sarcinii şi la persoanele cu artrită reuma-toidă. Adeseori cauza nu se poate identifica. Simptomele pot fi însă atât de severe încât să necesite eliberarea chirurgicală a nervului.

SINDROMUL DE ZDROBIRE

Denumire sinonimă pentru insuficienţa renală rezultată în urma unor leziuni musculare masive. Când survin astfel de leziuni, are loc eliberarea mioglobinei (o proteină transportoare de oxigen asemănătoare hemoglobinei) din muşchii traumatizaţi. La rândul ei, aceasta se depune în tubii renali, ceea ce duce la blocarea lor cu apariţia consecutivă a insuficienţei renale. în urma pierderii de lichide şi sânge rezultă o stare de şoc. în aceste condiţii poate fi necesară dializa renală, dar pericolul de deces se menţine.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Corpul uman de la A la Z. Litera S

Lasă un răspuns