SARCOMER – Unul din elementele contractile fundamentale care intră în alcătuirea muşchilor striaţi.
SARCOPLASMĂ (MIOPLASMĂ) – Substanţă complexă de aspectul unei mase vâscoase, incolore, semifluide, care se găseşte în celulele musculare.
SARCOPTES – Tip de acarian. Femela acarianului Sarcoptes scabiei sapă tuneluri prin care pătrunde sub pielea organismului uman, undeîşi depozitează ouăle. Acest lucru duce la iritaţia masivă a pielii – boală numită scabie (râie).
SAVANT IDIOT – Persoană care poate avea una sau mai multe capacităţi intelectuale dezvoltate la un nivel excepţional de ridicat, dar care, în ansamblu are o funcţie mentală deficitară, cu retard. Multe dintre aceste persoane suferă de o formă de autism.
SĂNĂTATE -Termen utilizat pentru descrierea stării mentale şi fizice a unui individ.
SERVICII COMUNITARE DE SĂNĂTATE – Furnizarea de servicii medicale în cadrul comunităţii. Serviciile aparţin mai ales domeniului profilactic, de screening şi de supraveghere.
Exemple de servicii de sănătate comunitară sunt clinicile de planificare familială, cele de urmărire a dezvoltării copilului şi vaccinare, unele aspecte ale sănătăţii femeii şi îngrijire a persoanelor vârstnice.
SÂNGE – Lichid cu conţinut bogat, care circulă prin întregul organism. El aprovizionează celulele cu oxigen şi substanţe nutritive şi preia reziduurile metabolice de la acest nivel. Două cincimi din sânge sunt alcătuite dintr-o varietate de celule sanguine, mai ales globule roşii. Restul formează plasma, o soluţie apoasă de proteine şi săruri, în medie, la o persoană de 70 kg există aproximativ cinci litri de sânge circulant.
Sângele transportă diverse substanţe prin organism, menţine un mediu intern stabil şi conţine globule albe, trombocite (plachete), factori de coagulare şi alte substanţe care apără organismul de infecţii şi hemoragii necontrolate.
Sângele este pompat de inimă prin tot organismul. Sângele pleacă de la inimă prin artere, cu presiune crescută, dar la întoarcerea la inimă prin vene, presiunea este scăzută.
SCAFOCEFALIE – Formarea unei cutii craniene anormal de lungi şi înguste. Scafoce-falia, întâlnită la sugari, apare ca rezultat la închiderii premature a suturilor dintre cele două oase parietale, de-a lungul părţii superioare a bolţii cutiei craniene.
SCALA GLASGOW (DE EVALUARE A COMEI) – Sistem de cuantificare dezvoltat de doi medici din Glasgow (Scoţia – Marea Britanie). Scala Glasgow reprezintă un sistem numeric de evaluare a nivelului de conşti-enţă al pacienţilor care au suferit un traumatism cranio-cerebral. El ia în calcul răspunsul motor, deschiderea ochilor şi răspunsul verbal. Cu cât scorul obţinut este mai mare, cu atât nivelul de conştienţă al pacientul este mai ridicat. Scorul maxim este de 15, iar un scor de şapte sau mai puţin constituie un indicator al stării de comă.