Corpul uman de la A la Z Spermatozoid0 Comments

Publicat in:
Etichete: lichid seminal, sperma, spermatid, spermatozoid, spermicid, spermiogeneza

Spermatid – O celulă de mici dimensiuni produsă într-un stadiu intermediar de dezvoltare a spermatozoidului.

Spermatidele sunt învelite în celulele Sertoli, ale testiculelor, înainte de a se matura, pentru a deveni spermatozoizi.

Spermatocel – Un chist benign ce apare la nivelul scrotului. Spermatocelul se dezvoltă din celulele epididimului (canalul ce conduce spermatozoizii către testicule), care acoperă partea superioară a testiculelor. Diagnosticul se confirmă prin puncţie şi aspiraţie cu acul.
Spermatocit – O celulă ce se dezvoltă din sper-matogonie, în pereţii tubilor semi-niferi. Este etapa intermediară a formării spermatozoidului.

Spermatogonie – Primul stadiu celular al formării spermatozoidului. Spermatogo-niile se găsesc în testiculele fătului şi cresc ca număr după vârsta pubertăţii.
Spermatoree – Eliminarea involuntară de spermă, în absenţa orgasmului. Spermatoreea poate surveni în urma unei boli sau ca efect al anxietăţii, sau ca reacţie secundară a unui medicament.

Spermatozoid – Gamet sexual masculin matur (celulă sexuală). Spermatozoidul, care are o lungime de aproximativ patru micro-metri, se uneşte cu ovulul prin procesul de fecundaţie, în urma căruia se formează un embrion. Fiecare mililitru de spermă conţine aproximativ 100.000.000 de spermatozoizi, iar volumul unei ejaculări medii variază între doi şi patru mililitri.
Spermaturie – Prezenţa spermatozoizilor în urină; dacă aceştia sunt prezenţi în număr crescut, urina capătă un aspect tulbure. Spermaturia poate surveni după prostatectomie (excizia chirurgicală a prostatei), sau în cazul unor afecţiuni care determină incapacitatea vezicii urinare de a se închide în cursul ejaculării.

Sperma (lichid seminal) – Lichidu ejaculat din penis în momentul climaxului (punctul de stimulare sexuală maximă).

Sperma este un lichid care conţine spermatozoizi şi substanţe nutritive secretatei de veziculele seminale, prostată, glandele bulbo-uretrale şi glandele ure-trale de la nivelul penisului. Lichidul seminal conţine fructoză, care asigură nutriţia şi substratul energetic necesar spermatozoizilor, precum şi prostaglandine, care influenţează organele sexuale feminine, mai ales musculatura uterină.

Spermicid
– Substanţa chimică capabilă să distrugă sperma. Spermicidele sunt utilizate ca mijloc auxiliar de contracepţie şi sunt de obicei încorporate în materialul din care sunt confecţionate prezervativele. Există şi creme şi geluri care conţin substanţe sper-micide şi pot fi utilizate separat, de exemplu împreună cu o diafragmă.

Spermiogeneza
– Procesul prin care spermatidele (celule de mici dimensiuni care constituie o etapă intermediară în producerea spermatozoizilor), se transformă în spermatozoizi maturi.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Corpul uman de la A la Z Spermatozoid

Lasă un răspuns