Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

decembrie 16, 2010

INTELIGENTA

Publicat pe 16 dec. 2010 at 4:33pm
Inteligenta – O noţiune foarte dificil de definit

Cu cât cercetătorii studiază mai mult inteligenta, cu atât ei în­tâmpină mai multe dificultăţi legate de definirea ei. In pre­zent, când microprocesoare din ce în ce mai rapide lasă să se întrevadă posibilitatea dezvol­tării, într-o zi, a unei „inteligen­ţe artificiale”, inteligenta uma­nă rămâne, încă, un domeniu cu numeroase mistere.

Definiţia inteligentei

Ce înseamnă a fi inteligent? Răspunsul nu vine de la sine. Unii oameni pot fi gânditori iluştri, dar se dovedesc a fi slabi gestionari, lipsiţi de sens practic sau de inteligenţă emoţională. Alţii, moderat dotaţi…

VEGETATIILE

Publicat pe 16 dec. 2010 at 4:27pm

>O interventie dintre cele mai frecvente

Operaţia vegetaţiilor, sau ade-noidectomia, este una dintre cele patru operaţii cel mai frec­vent practicate la copii cu vâr­ste cuprinse între 1 şi 4 ani. Este considerată o intervenţie uşoară deoarece nu necesită spitalizare.

Definiţie

► AmigdaleleVegetaţiile sunt amigdale inflamate. Există mai multe tipuri de amigdale:palatine, cele care pot fi văzute de-o parte şi de alta a omuşorului.linguale, mai mici, situate la baza limbii.faringiene, situate în partea cea mai profundă a foselor nazale, ele fiind de­numite vegetaţii adenoide atunci când sunt inflamate.velopalatine, situate în spatele vălu­lui palatin.

INSULINA

Publicat pe 16 dec. 2010 at 4:22pm

O proteină mică cu efecte mari Insulina este un hormon impor­tant secretat de partea endo­crină a pancreasului. Ea este indispensabilă pentru reglarea glicemiei după mese şi permite utilizarea glucozei de către celule.

Descriere Insulina

Secretată de celulele beta ale pancrea­sului, insulina este o proteină mică, formată de 51 de aminoacizi, distri­buiţi în două lanţuri, unul de 30 şi celă­lalt de 20, legate între ele prin punţi de doi atomi de sulf.

Mecanismul insulinei

Mai întâi, celula beta produce, în cito­plasmă sa (partea internă a celulei), sub formă de lanţ închis, o proteină mai lungă, proinsulina, care este…

CARDIOPATIILE CONGENITALE

Publicat pe 16 dec. 2010 at 4:14pm

>O inimă bolnavă din naştereTermenul de cardiopatii conge­nitale grupează anomaliile ini­mii prezente la naştere şi care apar, cel mai adesea, încă din timpul vieţii fetale. Un număr mare dintre aceste patologii sunt benigne şi nu sunt nicio­dată descoperite. în schimb, unele dintre ele pot duce la deces si trebuie să fie tratate cu ajutorul medicamentelor sau alintervenţiilor chirurgicale.

Definiţie

O malformaţie cardiacă congeni­tală, adică prezentă la naştere, apare atunci când inima sau vase­le sanguine situate în apropiere, nu se dezvoltă normal înaintea naş­terii. Această patologie este mal­formaţia congenitală cea mai frec­ventă şi afectează aproximativ 1 % dintre nou-născuţi….

ÎMBĂTRÂNIREA APARATULUI AUDITIV

Publicat pe 16 dec. 2010 at 4:08pm

O izolare progresiva Ca şi alte organe, aparatul auditiv este supus efectelor îmbătrânirii, uneori începând cu vârsta de 30 de ani sau mai repede, dacă per­soana este expusă la zgomote. Această îmbătrânire, normală odată cu înaintarea în vârstă, poa­te deveni un adevărat handicap social şi relaţional, cu atât mai in-validant, cu cât nu este vizibil.

Descriere

Prezbiacuzia reprezintă îmbătrânirea normală a auzului, aşa cum prezbiţia reprezintă îmbătrânirea vederii. Aproape 1/3 dintre persoanele de peste 60 de ani, şi jumătate dintre persoanele de peste 80 de ani, au probleme auditive, care îi deranjează, mai mult sau…